SE KAMPANJER🌞FRI FRAKT OVER 1000*

65107 65107 65107 65107 65107 65107 65107 65107

NORSKE FUGLER Pål Hermansen, Tom Schandy

Levevis - Forskning - Trusler - Folketro

Varenr: 122111
449,-
-+
5 på lager nett & butikk
BeskrivelseTilbehørAlternativer
Beskrivelse

Dette er ei bok som fyller kunnskapsbehovet om fuglene på en ny og bredt anlagt måte. Her kan du lese om fuglenes fantastiske tilpasninger til sine omgivelser, om deres daglige gjøremål og pikante detaljer fra deres familieliv. Boka presenterer interessante forskningsresultater og gir deg oppdatert informasjon om artenes bestandsstatus og trusler. Men samtidig ser vi også bredt bakover i tiden og belyser fuglenes plass i sagn, eventyr og navnetradisjoner.

NORSKE FUGLER er et samarbeidsprosjekt mellom Tom Schandy og Pål Hermansen, to av Norges mest profilerte og internasjonalt premierte naturfotografer og naturbokforfattere. Nå har de slått sammen 80 års felterfaring og lagd ei felles fuglebok. Det forteller sitt tydelige språk om at dette også er en unik bildeskatt! Tom Schandy er dessuten utdannet biolog med hovedfagsoppgave i ornitologi.

Fra innledningen til boken:

I Norge har det kommet en flom av fuglebøker de seinere årene. Hvorfor en til? Hva skiller denne boka fra de øvrige? Mange av de nye bøkene er veldig smale. De kan handle om fugler i skogen eller i by- og kulturlandskap, de konsentrerer seg om noen arter og artsgrupper, eller de tar for seg fuglekasser og fuglebrett. Mange bøker er rene felthåndbøker hvor identifikasjon av artene er det sentrale. Til forskjell fra alle disse bøkene, favner "Norske fugler" hele bredden i norsk fuglefauna.

Det er nå flere tiår siden det kom ei bok som omhandlet alle Norges fugler og formidlet god informasjon om fuglenes levevis og adferd og deres forhold til omgivelsene. Hensikten med denne boka er rett og slett å ta opp arven etter de gamle klassikerne og etablere seg som et nytt og moderne standardverk for innføring i Norges fugleliv.

Flertallet av fuglene i Norge har gått til dels kraftig tilbake i antall de siste årtiene på grunn av miljøødeleggelse, en kunnskap som er viktig å kommunisere. Det er ikke bare viktig informasjon i seg selv; akkurat som tidligere tiders gruvearbeidere brukte kanarifugler for å bli varslet om dårlig luft, kan vi i dag betrakte alle fuglene som "kanarifugler" for den miljøødeleggelsen som pågår. Slik sett blir boka også et forsvarsskrift for vårt livsmiljø.

Mange nyter synet av fugler, men kunnskapen om natur og fugleliv er ganske dårlig hos flertallet av dagens mennesker. Med denne boka i bokhylla vil du alltid kunne finne interessant informasjon om de artene du møter, og det åpner opp for en langt rikere naturopplevelse.

Bildematerialet er en vesentlig del av boka. Siden den ikke primært er rettet inn mot feltbestemmelse av arter, har vi kunnet være ganske frie i valget av bilder.

Bokas kapitler er organisert over samme lest og tar for seg følgende temaer:

Levevis: Her forteller vi om artenes økologi og levevis og trekker fram spennende kunnskap som du ikke finner i vanlige felthåndbøker.

Trusler og bestandsstatus: Her gir vi informasjon om trusler og bestandsstørrelse. De oppgitte tallene for bestandsstørrelse er hentet fra Artsdatabanken. Alle artene står dessuten oppført med trusselkategori i forhold til den norske rødlisten over truede arter. Rødlisten er en liste over arters sannsynlighet for å dø ut i nær framtid.

Kategorier som brukes:

Utdødd (EX, Extinct) Arten har opphørt å eksistere.

Kritisk truet (CR, Critically Endangered) Arten har da ekstremt høy risiko for utdøing (50 % sannsynlighet for utdøing innen tre generasjoner og minimum ti år).

Sterkt truet (EN, Endangered): Arten har da svært høy risiko for utdøing (20 % sannsynlighet for utdøing innen fem generasjoner, minimum 20 år).

Sårbar (VU, Vulnerable) Arten har da høy risiko for utdøing (10 % sannsynlighet for utdøing innen 100 år).

Nær truet (NT, Near Threatened) Hensynskrevende arter som ikke tilhører kategori CR, EN eller VU, men er nære ved å tilfredsstille noen av disse kriteriene nå eller i nær framtid.

Livskraftig (LC, Least Concern) Dette er arter som ikke er direkte truet.

Fra forskningens verden: Her presenteres spennende forskning innenfor de ulike fuglegruppene. Siste gang slikt stoff ble samlet i bokform var i verket Norges Dyr fra 1993. Mye har skjedd innen forskningen siden den gang.

Fugl og menneske: Her behandler vi fuglenes historiske betydning for oss mennesker, både i dagligliv og folketro. I dag ser vi gjerne på fuglene som en pen kuriositet. Men for våre forfedre, som levde i et nært forhold til naturen, var de en viktig del av livet. Fuglene spådde om lykke og ulykke, de forutså vær og avling, var budbringere for Gud og Djevel og fortalte om giftemål og død.

Faktabokser: Alle de regulært forekommende hekkefuglene i Norge har fått sin egen faktaboks med informasjon om utseende, hekkeforhold og utbredelse, samt opphavet til det latinske navnet.

Vi retter en stor takk til fugleforsker og professor Svein Dale ved Universitet for miljø- og biovitenskap som har lest og kvalitetssikret all tekst i denne boka. Vi takker også Bjørn Aksel Bjerke ved Zoologisk Museum i Oslo for innspill til noen av bokas kapitler. Tom Helgesen og Audun Knappen takkes for å ha luket ut skrivefeil og dårlige formuleringer i teksten. Dessuten takkes Geir Sagen for god feltbistand og Thor Østbye og Ingar Jostein Øien for å ha bidratt med bilder av de artene vi selv ikke har klart å få fotografert.

Utgitt:
Forlag: Tom & Tom
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 343
ISBN: 9788292916230
Utgave: 1. utg.
Format: 28 x 23 cm

Tilbehør
Focus Outdoor er en kikkertserie som gir deg god verdi for pengene i mange år. En vanntett kikkert med kraftig gummikledning som gir et godt grep og en økt beskyttelse mot støt. Kikkerten er godt avbalansert og har et stort fokushjul som gjør den lettere å betjene, selv med hansker. Produsert med BaK4-prismer i høy kvalitet, og med en god antirefleksbehandling som gir et skarpt og fargekorrekt bilde over hele synsfeltet. 25mm størrelsen er en håndkikkert som altid kan følge deg på ...
1 599,-
ACULON A211 gir høy optisk ytelse til en gunstig pris. Objektiver med stor diameter og antirefleksbehandling i flere lag leverer eksepsjonelt lyssterke bilder og stort synsfelt. Også bruk av asfæriske okularlinser bidrar til store synsopplevelser. En ideell kikkert å ha i vinduskarmen eller på hytta. Objektiv med stor diameter gir lyssterkt og bredt søkerbilde. Objektiv med antirefleksbehandling i flere lag gir klare og...
1 195,-
Pakke med Nikon Prostaff 5 Fieldscope 82-A og okular SEP-20-60 med zoom 16-48x/20-60x PROSTAFF 5 Teleskop er grunnmodellene av Nikon Teleskop og etterfølgerne av RA III-serien. PROSTAFF 5 Teleskop kikkerthus er cirka 20 % lettere enn nåværende RA III-skoper. Det nyutviklede zoomokularet minimerer fargebrytningsfeil i kanten av synsfeltet og gir lang øyeavstand for behagelig bruk. Type Vinkel Objektivdiameter (mm) 82 Kort...
4 899,-
3
Den nye kikkerten PROSTAFF 7S 8x30 har fått ny design som fremhever stil og funksjonalitet. Opplev et helt nytt optisk system. Det ble utviklet eksklusivt for PROSTAFF 7S-serien og leverer skarpe bilder av slående kvalitet. Kikkerten er duggfri og beskyttet mot vanninntrenging, og har forbedret grep for sikrere håndtering under alle værforhold. PROSTAFF 7S er spesielt konstruert for observasjoner av fugler og dyr. Nettopp derfor var behagelig bildevisning...
Fra 1 890,-
4
En robust båtkikkert som naturligvis er vanntett. Leveres i 7x50 og 7x30, og begge kan leveres med kompass. Sport-Autofokus Nærgrense: 20m Synsfelt ved 1000 meter: 123 Forstørrelse: 7x Nitrogenfylt Luft-, støv- og vanntett Leveres med rem 10 års garanti
Fra 4 869,-
2
En robust båtkikkert som naturligvis er vanntett. Leveres i 7x50 og 7x30, og begge kan leveres uten kompass. Sport-Autofokus Nærgrense: 20m Synsfelt ved 1000 meter: 123 Forstørrelse: 7x Nitrogenfylt Luft-, støv- og vanntett Leveres med rem Kompass 10 års garanti
Fra 6 229,-
1
Alternativer
HVA SKJULER SEG UNDER HAVFLATEN? Boken tar deg med på er en undersjøisk reise langs norskekysten og gir deg nærkontakt med nærmere 300 arter som lever fra havoverflaten og ned til 50 meters dyp. Store bilder med spennende detaljer og en kortfattet populærvitenskapelig tekst gir muligheter for å bli kjent med det ukjente i dypet, både artene og leveområdene. RENT HAV Nyere forskningsrapporter avdekker skremmende mye forurensning og økte temperaturer i verdenshavene. Det er derfor...
449,-
2
Historien bak bildet De anerkjente naturfotografene Tom Schandy og Baard Næss har opplevd mer enn de fleste. De har ikke bare trålet vår hjemlige natur, men også fjell, skoger, ørkener og savanner under eksotiske himmelstrøk. Hele tiden har de vært på jakt etter det gode bildet og den gode historien. Om dyr, fugler, landskap. De forteller også hvordan bildet er løst rent teknisk! 100 bilder - 100 historier. En bok til å bli inspirert av! Utgitt: 2016 Innbinding: Innbundet Språk: Norsk...
349,-
16
Les denne hvis du vil ta fantastiske fotografier er er en internasjonal bestselger som lærer deg å ta bedre bilder, enten du bruker mobiltelefonen eller et speilreflekskamera. Boken gir deg en presis innføring i komposisjon, eksponering, lys, linser og kunsten å se motivet uten å drukne i unødvendig teknisk sjargong. Boken er skrevet med et forståelig språk, kunnskapen er anvendelig med alle kameratyper og hver teknikk er tydelig illustrert med bilder fra anerkjente...
199,-
Forfatteren Jostein Hellevik er sauebonden, naturelskeren og naturfotografen som flyttet til Dalen i Telemark og bygget opp Dalen Villmarkssenter. På det lille småbruket Døli i fjellsiden over bygda, har han tatt imot naturfotografer og filmfolk fra hele verden til unike møter med ørner, falker, ugler og hauker. Mange av naturfilmene vi lar oss begeistre av på NRK og BBC, er filmet hos Jostein. Nå gir han deg et unikt innblikk i det fantastiske dyrelivet i Dalen, sett fra en ung ørns...
399,-
5
Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.