Kurs, workshops & events

Hvordan jeg bruker filter

Gratis på nett

 

Landskapsfotograf Ole Henrik Skjelstad gir deg en gjennomgang av hva som finnes av filter, og viser hvordan du kan bruke filter for å skape magiske bilder.

 

Ole Henrik er fra Hønefoss og er ambassadør for Nisi. Han har de senere årene bygget seg opp et rennomé som en av landets dyktigste landskapsfotografer med imponerende bilder fra norsk natur. Han har også en forkjærlighet for nattfotografering, dvs melkeveien og nordlys.

 

Her får du en gjennomgang på hva som finnes av filter, hvilken funksjon de har og ikke minst hvordan du kan bruke filter for å sikre deg dine blinkskudd. Ole Henrik viser bilder og forteller hvilke filter han har brukt, og hvordan han har brukt dem, for å få til blinkskuddene sine.

 

Nettside: https://www.olehenrikskjelstad.com/

500px: https://500px.com/olehenrikskjelstad

Instagram: https://www.instagram.com/ole.henrik.skjelstad/

 

 

Hva finnes av Nisi-filter?

Nisi har et stort utvalg av filter.

 • Vanlige runde skrufilter
 • Firkantfilter 75mm-, 100mm-,150mm-system
 • Mobilfilter
 • Dronefilter

Runde skrufilter og 100mm-systemet er de mest populære filterseriene til Nisi.

Få mer info om de ulike filtertypene under.

 

Se hele utvalget her.

Filterholder

100mm firkantfilter krever at du har en filterholder som du fester på objektivet. Denne lar deg bruke flere filter samtidig, men den lar deg også justere posisjonen på filtrnene, noe som ikke er mulig med vanlige skrufilter.

 

Nisi V6 er den beste holderen til Nisi. Den kommer med et polariseringsfilter som kan justeres uavhengig av de andre filtrene

 

Har du allerede en filterholder som tar 100mm filter fra Lee eller Kase kan den fint brukes sammen med filtre fra Nisi!

ND-filter

Et ND-filter trekker ned eksponeringen uten at du trenger å bruke lukkertid eller blender for å kompensere. Det gjør deg i stand til å ta bilder med stor blender eller lang lukkertid, selv i forhold med svært mye lys. 

 

NiSi Nano IR ND filter er spesielt utformet for landskapsfotografer. Dette filteret er produsert av optisk glass i høy kvalitet med nano coating for å gjengi fantastiske detaljer. Utformningen av dette filteret er optimalisert for bruk med digitale sensorer. For å gi et høyt nivå av nøytralitet mellom de synlige og infrarøde spektra samt å eliminere fargeskiftninger og sikre renere svart når du bruker NiSi Nano IR GND Filter, er et lag av NiSi Optical Nano Coating påført begge sider av filteret.

 • Påvirker ikke farging av bildet og er ideellt for bruk sammen med andre filtere
 • Ingen vinjettering
 • Høyoppløst
 • Nano belegg på begge sider, vann- og oljeavvisende
 • Optisk glass (H-K9L) av høyeste kvalitet
 • Nisi 100mm filter kan brukes sammen med Lee 100mm filterholder

Gradert ND-filter

Et gradert nøytralt densitetsfilter, også kjent som et GND-filter, er et optisk filter med variabel lysgjennomgang. Halvparten av filteret er et gråfilter som tones ned i den andre halvdelen som er helt klar. Det brukes for å bringe en overbelyst del av scenen inn i det dynamiske område av filmen eller sensoren. Det kan f.eks. brukes til å mørkne en lys himmel, slik at både himmel og motiv blir korrekt eksponert. ND-filter kan brukes i alle typer fotografiske områder, fra stillbildeopptak, motion photography og vitenskapelige applikasjoner.

 

Nisi har ulike overganger på sine graderte ND-filter; Soft, medium og hard.

Reverse grad

Filteret er utformet med det kraftige området på midten av filteret og gradvis svakere mot toppen, mens bunndelen  er helt klar, og brukes bl.a. for å forhindre overeksponering av en silhuett, samt med fordel i forbindelse med fotografering i solnedgang og soloppgang.

 

Filteret kan forflyttes i holderen, noe som tillater at man kan komponere bildet for beste resultat.

Utformingen av dette filteret er optimalisert for bruk med digitale sensorer. For å gi et høyt nivå av nøytralitet mellom de synlige og infrarøde spektra samt å eliminere fargeendringer og sikre renere svart når du bruker NiSi Nano IR GND Filter, er et lag av NiSi Optical Nano Coating påført begge sider av filteret.

Natural Night

Ved nattfotografering opptrer ulike typer fenomen når flertallet ulike typer lys blandes.
Mellom kvikksølvdamp, natrium og LED-belyste gatelykter, finnes det mange uønskede bølgelengder av lys som forurenser nattehimmelen.
Skinnet fra disse kan hindre kameraet fra å avlese himmelen ordentlig og forstyrre nattbildene dine.

 

På grunn av dette har Nisi skapt et Natural Night filter for å blokkere de vanligste bølgelengdene av lysforurensninger.

Horizon

Nisi Horizon er et gradert ND-filter som er spesielt egnet for solnedgang- og soloppganger.

Kan også brukes sammen med NiSi IR GND16 Soft (anbefales).

 • 4-stopp gradert lysreduksjon
 • Påvirker ikke farging av bildet og er ideelt for bruk sammen med andre filter
 • Ingen vinjettering
 • Høyoppløst
 • Nano belegg på begge sider, vann- og oljeavvisende
 • Optisk glass (H-K9L) av høyeste kvalitet