SE TILBUD [FRI FRAKT OVER 3000*]

100 år med fotohistorie

Det startet i 1923

 

Visste du at Stavanger foto kan spore sin historie tilbake til 1923? Ved hjelp av fotograf Olaf. A Ellingsen har vi rotet frem litt firmahistorie.

 


For noen år siden ryddet vi i kjelleren og kom over et par esker med gamle negativer, og vi etterlyste om noen kjente til disse. Ikke lenge etter tok fotograf Olaf A. Ellingsen kontakt, og han kunne gi oss mye informasjon, ikke bare om bildene, men også litt firmahistorie.


I 1923 åpnet Agathe Svendsen Maakestad butikken Fotomagasinet i Breigata i Stavanger.  Det var dette som skulle bli starten på en omfattende fotohistorie i Stavanger. I 1946 ble Fotomagasinet kjøpt av Olaf A. Ellingsen, og han drev videre med fotoforretning og fremkalling, i tillegg til fotografvirksomhet.

 

Ellingsen på Åsen i Stavanger

 

I løpet av 50-årene utvidet firmaet med større, og mer moderne, fremkallingsutstyr. Så ble firmaet utvidet med flere butikker og engrosvirksomhet. Gjennom samarbeid med en rekke butikker i byen bygget Ellingsen opp en stor virksomhet rundt engros og fremkalling. I 1960- og 70-årene ble virksomheten utvidet ytterliggere og det ble bygget flere nye bygg. Laboratorievirksomheten ekspanderte, og sammen med andre aktører ble det utviklet fotokjeder som Mest og Elite Foto.

 

Butikken i Lars Hertervigsgate 3B ca midt på 80-tallet.

 

I 1967 stod et splitter nytt bygg ferdig i Lars Hertervigsgate, midt i Stavanger sentrum. Bygget inneholdt det siste av teknologi, så som rørpost og intercom. Her lå administrasjonen, engrosvirksomhet og en liten butikk. Det var denne butikken som senere skulle bli til Stavanger foto. Her startet det altså fotobutikk i 1967, og Stavanger foto hadde fremdeles både administrasjon, butikk og eget laboratorium her frem til vi flyttet i 2020.


Olaf A. Ellingsen døde i 1981. Han etterlot seg en omfattende virksomhet og et omfattende fotoarkiv av reklame-, industri-, presse- og hverdagsbilder som i dag finnes hos Statsarkivet. Ellingsen hadde bygget opp et lite fotoimperium som var blant de største i landet! I 1984 ble det besluttet at firmaet skulle selges. Fotodelen av Ellingsen AS ble til Alexander AS som er det firmaet som driver Stavanger foto i dag.  


På begynnelsen av 2000-tallet begynte butikken å ta form slik vi kjenner den i dag. Da skiftet den navn fra Ellingsen Foto til Stavanger foto, og man utvidet butikken og begynte å fokusere mer på kamera og pro-utstyr. Etter hvert har Stavanger foto bygget seg opp til å bli en av landets ledende fotobutikker, og i 2013 tikket den første bestillingen inn på en splitter ny nettbutikk. Igjen var vi i ferd med å satse nasjonalt og bygge videre på arven etter Ellingsen. For å rendyrke vårt eget konsept gikk Stavanger foto ut av Elite Foto-kjeden i 2014, og på skrivende tidspunkt er vi landets nest største frittstående fotobutikk!

 

Helt siden starten har fremkalling og bildeproduksjon vært en sentral del av virksomheten.  Den dag i dag har Stavanger foto eget fotolaboratorium hvor vi fremkaller film og bilder, og lager forstørrelser og bildeprodukter, i alle størrelser. Laboratoriet har egne faste ansatte (hvor den ene har jobbet på laben siden 1984), noe som gir effektiv produksjon og høy faglig kompetanse.

 

Til venstre: Siste dag med åpent i Lars Hertervigsgate (2020). Til høyre: Butikken i Hillevågsveien (Gamle Teknisk Bureau-bygget)

 

I 2020 startet et nytt kapittel. Over 50 år med fotohistorie i Stavanger sentrum var over da vi flyttet fra lokalene i Lars Hertervigs gate 3B til større og bedre lokaler i Hillevågsveien 24. Med nesten 600 kvadratmeter fikk vi muligheten til å utvide virksomheten og tilby en fotobutikk verdig landets tredje største byregion.

 

Ny adresse fra 2023 - Sjøhagen 11Ny butikk i Hillevåg i Stavanger, Sjøhagen 11.

 

Etter kun to år i Hillevågsveien var det behov for enda større plass og lager, og vi flyttet ca 1000 meter sørover til Sjøhagen 11 i Hillevåg i Stavanger. Her har vi 1000 kvadratmeter med boltreplass til butikk, laboratorium, studio, lager og kontorer, og regner med å befinne oss her i mange år framover.

 

100 år med fotohistorie kan få oss til å høres tradisjonelle ut, men for å overleve i 100 år er man avhengig av å henge med i tiden. Derfor har vi satset på teknologi, nettbutikk og moderne produksjonsutstyr. Samtidig har 100 år med fotohistorie gitt oss verdifull kompetanse og erfaring som har blitt videreført gjennom årene.