Alt om mobil-foto

Mobilen, fotografens beste venn

Vi innrømmer det med en gang; mobilen er en fotografs beste venn! I dag er mobilen et uunværlig redskap for en hver fotograf, uavhengig om det er det eneste kamera du bruker til å knipse hverdagssituasjonene, er en ivrig hobbyfotograf eller fullt ut profesjonell. Derfor er det på sin plass å komme med en komplett guide til hvordan du kan utnytte mobilen best mulig, uansett hvilket nivå du er på!

Fordeler og ulemper med mobilkamera

Er du en av dem som bruker mobiltelefonen som eneste kamera? Mobiltelefonen har faktisk en rekke fordeler fremfor et tradisjonelt kamera, om det så er til foto eller video. Men mobilen har også sine begrensninger. For noen betyr disse begrensningene at de ikke vil bruke mobilen, mens for andre er det ingen hindring. Det kan allikevel være greit å kjenne til noen fordeler og ulemper uansett.

 

Fordeler:

  • Det beste kamera er det du har med deg, og her vinner mobilen. Den er jo alltid med.
  • Kompakt og diskré gjør at du ikke tiltrekker deg oppmerksomhet.
  • Enkelt å dele bildene.
  • Brukervennlig og enkel å sette seg inn i.

Ulemper:

  • Begrensede funksjoner og muligheter for manuelle innstillinger.
  • Begrensede muligheter for å zoome.
  • Begrenset bildekvalitet.

Hvordan printe mobilbilder?

Går det an å skrive ut bilder fra mobilen? Ja visst! Ikke bare er det mulig, men det er faktisk å anbefale. Fysiske bilder du kan ha i veska, henge på veggen eller dele ut til venner og familie er faktisk mye finere og kjekkere enn å sende bilder på Facebook.

 

Mobilbilder kan uten problemer printes. Her kan du bestille bilder på ekte fotopapir direkte fra mobilen.

 

Et par tips for best mulig resultat:

  • Bruk originalbildene!
  • Bilder som er redigert blir ofte lagret i dårligere kvalitet. Pass på å velg best mulig kvalitet hvis du får valget.
  • Bilder som er sendt som MMS, kommer fra Snapchat eller er skjermbilder har ofte dårligere kvalitet.

Mobilen som verktøykasse

En ting er å ta bilder med mobilen, men mobilen kan også brukes til mye annet. Her er et par forslag til hvilke verktøy som finnes, og hva du som fotograf kan bruke mobilen til ut over å bare ta bilder med den:

  • Bruk den til lysmåling
  • Bruk den som fjernutløser/fjernstyring til kamera
  • Bruk den som notat- og skisseblokk
  • Bruk den som oppslagsverk
  • Bruk den til redigering
  • Bruk den til publisering

Sjekk fotokategorien til Google Play og Apple App Store. Her finner du lett de mest populære appene, men vi anbefaler deg å utforske litt, for her finnes mye spennende!

Hvordan ta bedre mobilbilder?

Hva skal til for å ta bedre bilder og video med mobilen? Egentlig gjelder mange av de samme triksene som for vanlige kamera. Det handler mye om utsnitt, vinkel og komposisjon. Samtidig  handler det om å kjenne mobilens begrensninger og jobbe seg rundt disse.

Vanlige problemer

  1. Kamera tar bilder for sent: Noen kamera er dessverre litt trege, andre ganger er det du som fotograf som er for treg på avtrekkeren. Funksjoner som Live Photo, som tar flere bilder på rappen og plukker ut det beste, kan være et nyttig hjelpemiddel.
  2. Motivet blir for mørkt/for lyst: Kamera måler ofte lyset i hele bildet og ikke bare på motivet du ønsker. Det kan gjøre at bildet blir for lyst eller for mørkt. På de fleste telefoner kan du trykke på skjermen på motivet og kamera måler lyset og eksponerer for dette motivet.
  3. Bildet blir uklart: Dette skjer som regel fordi kamera bommer på fokus eller fordi linsen er skitten. Dersom kamera bommer på fokus kan du selv velge fokus ved å trykke på motivet på skjermen. Av og til kan det komme støv, smuss eller fettmerker på linsen som også kan gi uklare bilder. Bruk en pusseklut og tørk lett av linsen.
  4. Bildet blir kornete: Dette er en av svakhetene til mobilen. Eldre mobiler har ikke samme oppløsning, og andre har ikke god nok lysfølsomhet. Resultatet kan ofte bli kornete bilder. Mer lys vil i mange tilfeller hjelpe, enten i form av blitsen eller i form av et lite LED-lys utenom.

Bli en bedre fotograf:

Hvordan bli en bedre mobilfotograf? Om du tar bilder med mobilen eller et tradisjonelt  fotokamera er triksene for å ta bedre bilder stort sett de samme. Det handler om komposisjon, lys og motiver.

 

Komposisjon:

Tenk på hvordan du komponerer bildet. Det gylne snitt er en klassisk metode. Ofte kan du få et rutenett på skjermen og ved å plassere motivet der rutene krysses er tanken at du vil få en penere komposisjon i bildet. Linjer som leder inn i bildet kan også lede mot motivet og gi pene komposisjoner. Det samme kan symmetri. Hva som er en god komposisjon avhenger av motivet. Trikset er å jobbe litt med motivet og forsøke å finne ut hva som ser best ut, eller hva som best formidler det du vil si med bildet og ikke bare knipse ubevisst.

 

Det å dele bildet inn i en forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn kan også skape mer spennende komposisjoner og dybde i bildet.

 

Lek med vinkler:

Et annet viktig tips er å leke med vinkler. Gå nærmere eller lengre i fra, eller gå rundt og prøv fra en annen vinkel. Se hvordan motivet endrer seg. Å endre vinkel kan gi finere lys, eller finere bakgrunn. Den best måten å lære seg hva perspektiv og vinkler gjør er å prøve seg frem. Fotograferer du barn eller dyr er det å sette seg ned på kne et godt tips. Det gjør at du kommer ned på deres nivå og gir en mer flatterende vinkel.

 

Mange mobiler kommer i dag med ulike linser, eller objektiver, som gjør det mulig å både ta bilder med vidvinkle og tele. Derimot er det ikke alltid du trenger å zoome inn. Å bruke vidvinkel og gå nærmere vil gi et helt annet uttrykk i bildet! Det samme vil de å gå litt lengre i fra og bruke tele på noe som er nært. Generelt kan vi si at tele er godt egnet til portretter og vidvinkel godt egnet til landskap, men prøv de forskjellige og se om du skjønner hvorfor.

 

Lys og blits:

De fleste bruker blitsen på automatikk og lar blitsen leve sitt eget liv. Derimot kan det være lurt å ta litt kontroll. Ofte skaper blitsen er kraftig og unaturlig lys og den tiltrekker seg mye oppmerksomhet. Uten blitsen er det lettere å fange øyeblikk og situasjoner på en mer diskré måte. Når du ikke bruker blits kreves det ofte at du må holde mobilen helt stille. Derfor kan det være lurt å bruke et stativ eller støtte den mot noe. Å la være å bruke blits krever selvfølgelig at det er nok lys. Av og til må du bruke blits for å få bildene i de situasjonene du ønsker.

 

Derimot er det også situasjoner når det er mye lys og du kanskje ønsker å bruke blits! Utendørs i godt sollys vil blitsen som regel ikke gå av automatisk, men av og til kan det være lurt å sette blitsen. Spesielt når du tar bilder i motlys eller skal skal lette opp skygger kan blitsen være nyttig. Ønsker du litt mer kontroll kan et lite LED-lys være nyttig. Da kan du lyssette fra andre vinkler, jusetere styrken, og ofte også fargen, på lyset. Det kan gi mange kreative muligheter!

 

Oppgrader kamera-appen:

Avhengig av mobilen din så kan selve kamera-appen ha svært begrensede innstillingsmuligheter. Det er praktisk for de fleste, men om du ønsker mer kontroll over lukkertid og blender kan det være smart å bytte til en annen kamera-app som gir deg flere muligheter, og flere innstillinger.

Nyttig tilbehør

Her har vi samlet nyttig tilbehør til både foto og video. Et stativ er for eksempel alltid lurt å ha med. Det gjør det mulig å ta gruppebilder der alle er med, men er også et ypperlig redskap til å ta bedre bilder i dårlig lys. Et annet nyttig tips er en powerbank. Foto og video trekker mye strøm så da er det nyttig å kunne lade mobilen i felt.

Bli kjent med Peak Design Mobile

Smart mobiltilbehør

Stabilisering

Dette er spesielt nyttig for deg som driver med video. En håndholdt stabilisator trenger ikke koste så mye, men vil utvilsomt heve kvaliteten på videoen din. Dagens stabilisatorer er både brukervennlige å enkle å sette opp. De gir stødige bilder selv om du løper og hopper med mobilen!

Lyd

Spesielt bloggere har oppdagen hvor viktig det er med god lyd. Lyden er ofte det som formidler budskapet i videoen din. Dårlig lyd gjør det vanskelig å få med seg det som blir sagt og du risikerer at folk ikke vil se videoen din.

 

Kort sagt kan vi si at det finnes to vanlige alternativer. Alternativ en er en myggmikrofon som du fester på den som snakker. Denne har fordelen av å komme svært nært og egner seg godt når det er én til to som snakker. Disse kommer som trådløse eller kablede varianter, hvor du får en eller to mygger inn på én og samme mottaker, for eksempel Saramonic Blink 500 B4.

 

Alternativ to er en retningsbestemt kanonmikrofon. Disse mikrofonene festes på mobilen og fanger lyden i den retningen den peker. Denne typen mikrofoner er spesielt godt egnet i situasjoner hvor du går rundt og skal fange mest mulig lyd av atmosfære og det som skjer. Det kan også passe godt om du ikke har tid til å feste på mikrofon på de som snakker eller hvis det er svært mange som snakker. Jobber du med dokumentar eller reportasje kan denne typen passe godt.

 

Hvis du vil lære mer om lyd og mikrofoner kan du lese vår guide til å velge riktig mikrofon.

Lys

Uansett hvilket kamera du bruker så er lyset viktig. Dette vet proffene og her er det mye å lære. Det er knapt noe som hever bildekvaliteten, og gjør bildene mer spennende, enn bruk av lys. Små kompakte LED-lys er enkle å ta med, enkle i bruk og gir deg mulighet til virkelig å leke med lyset.

Filter

Å legge på filter er jo noe mange av oss gjør når vi tar bilder med mobilen. Derimot er det å bruke fysiske filter noe ganske annet. Det endrer forholdene du tar bildet i, og skaper effekter du ikke greier å oppnå i etterbehandlingen, eller ved å legge på et filter i etterkant. Med et gradert ND-filter kan du trekke ned eksponeringen på himmelen, slik at den ikke bare blir en hvit flate. Perfekt for de imponerende landskapsbildene! Et polarisasjonsfilter lar deg ta kontroll på reflekser i vann og glass, samt at det kan gi mer smell i fargene.