Alt om mobil-foto

SE JULEKUPP [FRI FRAKT OVER 3000*]

Mobilen, fotografens beste venn

Vi innrømmer det med en gang; mobilen er en fotografs beste venn! I dag er mobilen et uunværlig redskap for en hver fotograf, uavhengig om det er det eneste kamera du bruker til å knipse hverdagssituasjonene, er en ivrig hobbyfotograf eller fullt ut profesjonell. Derfor er det på sin plass å komme med en komplett guide til hvordan du kan utnytte mobilen best mulig, uansett hvilket nivå du er på!

Fordeler og ulemper med mobilkamera

Er du en av dem som bruker mobiltelefonen som eneste kamera? Mobiltelefonen har faktisk en rekke fordeler fremfor et tradisjonelt kamera, om det så er til foto eller video. Men mobilen har også sine begrensninger. For noen betyr disse begrensningene at de ikke vil bruke mobilen, mens for andre er det ingen hindring. Det kan allikevel være greit å kjenne til noen fordeler og ulemper uansett.

 

Fordeler:

 • Det beste kamera er det du har med deg, og her vinner mobilen. Den er jo alltid med.
 • Kompakt og diskré gjør at du ikke tiltrekker deg oppmerksomhet.
 • Enkelt å dele bildene.
 • Brukervennlig og enkel å sette seg inn i.

Ulemper:

 • Begrensede funksjoner og muligheter for manuelle innstillinger.
 • Begrensede muligheter for å zoome.
 • Begrenset bildekvalitet.

Hvordan printe mobilbilder?

Går det an å skrive ut bilder fra mobilen? Ja visst! Ikke bare er det mulig, men det er faktisk å anbefale. Fysiske bilder du kan ha i veska, henge på veggen eller dele ut til venner og familie er faktisk mye finere og kjekkere enn å sende bilder på Facebook.

 

Mobilbilder kan uten problemer printes. Her kan du bestille bilder på ekte fotopapir direkte fra mobilen.

 

Et par tips for best mulig resultat:

 • Bruk originalbildene!
 • Bilder som er redigert blir ofte lagret i dårligere kvalitet. Pass på å velg best mulig kvalitet hvis du får valget.
 • Bilder som er sendt som MMS, kommer fra Snapchat eller er skjermbilder har ofte dårligere kvalitet.

Mobilen som verktøykasse

En ting er å ta bilder med mobilen, men mobilen kan også brukes til mye annet. Her er et par forslag til hvilke verktøy som finnes, og hva du som fotograf kan bruke mobilen til ut over å bare ta bilder med den:

 • Bruk den til lysmåling
 • Bruk den som fjernutløser/fjernstyring til kamera
 • Bruk den som notat- og skisseblokk
 • Bruk den som oppslagsverk
 • Bruk den til redigering
 • Bruk den til publisering

Sjekk fotokategorien til Google Play og Apple App Store. Her finner du lett de mest populære appene, men vi anbefaler deg å utforske litt, for her finnes mye spennende!

Hvordan ta bedre mobilbilder?

Hva skal til for å ta bedre bilder og video med mobilen? Egentlig gjelder mange av de samme triksene som for vanlige kamera. Det handler mye om utsnitt, vinkel og komposisjon. Samtidig  handler det om å kjenne mobilens begrensninger og jobbe seg rundt disse.

Vanlige problemer

 1. Kamera tar bilder for sent: Noen kamera er dessverre litt trege, andre ganger er det du som fotograf som er for treg på avtrekkeren. Funksjoner som Live Photo, som tar flere bilder på rappen og plukker ut det beste, kan være et nyttig hjelpemiddel.
 2. Motivet blir for mørkt/for lyst: Kamera måler ofte lyset i hele bildet og ikke bare på motivet du ønsker. Det kan gjøre at bildet blir for lyst eller for mørkt. På de fleste telefoner kan du trykke på skjermen på motivet og kamera måler lyset og eksponerer for dette motivet.
 3. Bildet blir uklart: Dette skjer som regel fordi kamera bommer på fokus eller fordi linsen er skitten. Dersom kamera bommer på fokus kan du selv velge fokus ved å trykke på motivet på skjermen. Av og til kan det komme støv, smuss eller fettmerker på linsen som også kan gi uklare bilder. Bruk en pusseklut og tørk lett av linsen.
 4. Bildet blir kornete: Dette er en av svakhetene til mobilen. Eldre mobiler har ikke samme oppløsning, og andre har ikke god nok lysfølsomhet. Resultatet kan ofte bli kornete bilder. Mer lys vil i mange tilfeller hjelpe, enten i form av blitsen eller i form av et lite LED-lys utenom.

Bli en bedre fotograf:

Hvordan bli en bedre mobilfotograf? Om du tar bilder med mobilen eller et tradisjonelt  fotokamera er triksene for å ta bedre bilder stort sett de samme. Det handler om komposisjon, lys og motiver.

 

Komposisjon:

Tenk på hvordan du komponerer bildet. Det gylne snitt er en klassisk metode. Ofte kan du få et rutenett på skjermen og ved å plassere motivet der rutene krysses er tanken at du vil få en penere komposisjon i bildet. Linjer som leder inn i bildet kan også lede mot motivet og gi pene komposisjoner. Det samme kan symmetri. Hva som er en god komposisjon avhenger av motivet. Trikset er å jobbe litt med motivet og forsøke å finne ut hva som ser best ut, eller hva som best formidler det du vil si med bildet og ikke bare knipse ubevisst.

 

Det å dele bildet inn i en forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn kan også skape mer spennende komposisjoner og dybde i bildet.

 

Lek med vinkler:

Et annet viktig tips er å leke med vinkler. Gå nærmere eller lengre i fra, eller gå rundt og prøv fra en annen vinkel. Se hvordan motivet endrer seg. Å endre vinkel kan gi finere lys, eller finere bakgrunn. Den best måten å lære seg hva perspektiv og vinkler gjør er å prøve seg frem. Fotograferer du barn eller dyr er det å sette seg ned på kne et godt tips. Det gjør at du kommer ned på deres nivå og gir en mer flatterende vinkel.

 

Mange mobiler kommer i dag med ulike linser, eller objektiver, som gjør det mulig å både ta bilder med vidvinkle og tele. Derimot er det ikke alltid du trenger å zoome inn. Å bruke vidvinkel og gå nærmere vil gi et helt annet uttrykk i bildet! Det samme vil de å gå litt lengre i fra og bruke tele på noe som er nært. Generelt kan vi si at tele er godt egnet til portretter og vidvinkel godt egnet til landskap, men prøv de forskjellige og se om du skjønner hvorfor.

 

Lys og blits:

De fleste bruker blitsen på automatikk og lar blitsen leve sitt eget liv. Derimot kan det være lurt å ta litt kontroll. Ofte skaper blitsen er kraftig og unaturlig lys og den tiltrekker seg mye oppmerksomhet. Uten blitsen er det lettere å fange øyeblikk og situasjoner på en mer diskré måte. Når du ikke bruker blits kreves det ofte at du må holde mobilen helt stille. Derfor kan det være lurt å bruke et stativ eller støtte den mot noe. Å la være å bruke blits krever selvfølgelig at det er nok lys. Av og til må du bruke blits for å få bildene i de situasjonene du ønsker.

 

Derimot er det også situasjoner når det er mye lys og du kanskje ønsker å bruke blits! Utendørs i godt sollys vil blitsen som regel ikke gå av automatisk, men av og til kan det være lurt å sette blitsen. Spesielt når du tar bilder i motlys eller skal skal lette opp skygger kan blitsen være nyttig. Ønsker du litt mer kontroll kan et lite LED-lys være nyttig. Da kan du lyssette fra andre vinkler, jusetere styrken, og ofte også fargen, på lyset. Det kan gi mange kreative muligheter!

 

Oppgrader kamera-appen:

Avhengig av mobilen din så kan selve kamera-appen ha svært begrensede innstillingsmuligheter. Det er praktisk for de fleste, men om du ønsker mer kontroll over lukkertid og blender kan det være smart å bytte til en annen kamera-app som gir deg flere muligheter, og flere innstillinger.

Nyttig tilbehør

Her har vi samlet nyttig tilbehør til både foto og video. Et stativ er for eksempel alltid lurt å ha med. Det gjør det mulig å ta gruppebilder der alle er med, men er også et ypperlig redskap til å ta bedre bilder i dårlig lys. Et annet nyttig tips er en powerbank. Foto og video trekker mye strøm så da er det nyttig å kunne lade mobilen i felt.

K&F Microfiber Cleaning Cloth Perfekt for rengjøring og fjerning av støv og dugg på optikk, filter, kikkert, briller, mobil- og PC-skjerm 15x15 cm størrelse Rengjøres enkelt ved å skylle i rennende vann
49,-
100+
Joby GripTight Mount Pro er et robust holder for smarttelefoner med eller uten case og deksel. Med en standard 1/4" skrue kan hodet festes på et hvilket som helst stativ. Et solid grep gir deg et godt oppsett for å filme, ta bilder eller bare som et stativ til telefonen når den er i bruk. Fordeler: Passer nesten alle smarttelefoner Standardsrkue lar deg feste på alle stativhoder Lar deg raskt og enkelt justere mellom liggende og stående posisjon. Spesifikasjoner: ...
349,-
Perfekt for vloggeren! Joby Gorillapod Mobile Rig er en kompakt og praktisk rigg som lar deg feste mobiltelefon og tilbehør som lys, mikrofon o.l. til én enhet. Den kan brukes håndholdt eller du kan sette den fra deg eller til og med henge den opp takket være "Gorillapod beina". Fleksibel og kompakt smarttelefon gorillapod™, designet til å gi deg mange monteringssteder og kreative vinkler til opptak og visning. Designet til alle smarttelefoner med eller uten deksel, (56mm – 91mm)...
1 299,-
Pixi Smart er det perfekte valget for alle som bruker sin smarttelefon for å ta spontane bilder. Kittet består av et stativ og en universell smarttelefon holder. Stativet er laget av rustfritt stål og Adapto for å sikre høy kvalitet. Stativet fungerer også som et stabilt stativ når du filmer eller tar selfies. Den universelle klemmen brukes til å feste smarttelefonen på stativet når du tar stillbilder og video. To 1/4 '' koblinger som er plassert nederst og på baksiden av festet. Dette er...
399,-
Fleksibel og kompakt smarttelefon gorillapod™, designet til å gi deg mange monteringssteder og kreative vinkler til opptak og visning. Designet til alle smarttelefoner med eller uten deksel, (56mm – 91mm) som f.eks. iPhone 7, Samsung Galaxy S7, iPhone 7 Plus og Samsung Galaxy S7 EDGE. Kompakt design Patentert, kompakt sammenleggbart design. Universal passform Passer de fleste smarttelefoner med eller uten deksel. Quick Release Design med fjær i rustfritt stål griper
269,-
3
Universell Smarttelefonklemme Dobbel 1/4'' innvendig gjenge i foten og på baksiden Silikongummiputer for et sikkert grep. Støtteben på baksiden for frittstående telefon Kompatibel med alle smarttelefoner opp til 8,4cm bred
122,-

Bli kjent med Peak Design Mobile

Smart mobiltilbehør

Peak Design Mobile Everyday Fabric Case er kanskje det stiligste og mest funksjonelle mobildekselet du har vært borti! Her får du den perfekte balansen mellom tykkelse, smart estetikk og beskyttelse. I tillegg kobles det genialt til hele Peak Design Mobile-systemet (også MagSafe-tilbehør). Etuiet er som et skreddersydd plagg for mobilen – med 2.4mm profil og beskyttende, gummibelagt støtdemping. Alt pakket inn i et vakkert ytre som er av nylon-canvas. Det som virkelig gjør at Everyday
Fra 469,-
20+
Glem det du har trodd om mobilholdere for bilen! Dette er ikke den typiske, sjenerende plastikk-klumpen på dashbordet. Peak Design Car Mount er en stilren og funksjonell mobilholder i aluminium. Den festes lett akkurat der du ønsker den ved hjelp av en solid 3M VHB pad. Mobilen festes i holderen ved hjelp av kraftige magneter, et egenutviklet system som Peak Design har valgt å kalle SlimLink™. Dette holder mobilen din på plass uansett om du kjører som tante Olga på søndagstur eller Petter...
649,-
2
Peak Design Mobile Creator Kit er det mest allsidige mobilfestet du kan tenke deg! Dette er et smart tilbehør som lar deg feste mobilen din til det du måtte ha av tilbehør fra før! Dette er et genialt feste som kan brukes med stativer, GoPro-fester, Peak Design Capture Camera Clip, 1/4"-20 skrufester og Arca Swiss! Lar du speilrefleksen ligge hjemme kan du enkelt bruke mobilen sammen med vanlige kamerastativ med Arca Swiss-feste. Glemt GoProen? Bruk mobilen sammen med alle...
849,-
1
Peak Design Mobile Tripod er et kompakt og praktisk mobilsatativ som lett får plass i lommen og kan bli med deg over alt! Mobilkamera er det kamera du alltid har med deg, hvorfor ikke heve nivået med å alltid ha med et stativ? Eller kanskje du er typen som risikerer å havne i et Teams-møte når som helt? Ikke noe problem når du raskt kan sette mobilen fra deg! Eller kanskje du foretrekker å se video på toget? Da er det greit å kunne sette mobilen fra deg. Uansett bruk, Mobile Tripod er like...
999,-
7
Dels en skulptur til skrivebordet, dels telefonoppbevaring, dels telefonlading. Peak Design Wireless Charging Stand er presisjonsformet i aluminium og ser bare smæshing ut, samtidig som den er praktisk og funksjonell! Mobilen festes raskt med magnet, og dermed holder den seg på plass. Dermed vet du alltid hvor mobilen er, samtidig som det er enkelt å ta et blikk på innkommende meldinger eller ta i mot en videosamtale. Mobilen festes magnetisk med Peak Designs SlimLink-system ...
1 349,-
1

Stabilisering

Dette er spesielt nyttig for deg som driver med video. En håndholdt stabilisator trenger ikke koste så mye, men vil utvilsomt heve kvaliteten på videoen din. Dagens stabilisatorer er både brukervennlige å enkle å sette opp. De gir stødige bilder selv om du løper og hopper med mobilen!

Lyd

Spesielt bloggere har oppdagen hvor viktig det er med god lyd. Lyden er ofte det som formidler budskapet i videoen din. Dårlig lyd gjør det vanskelig å få med seg det som blir sagt og du risikerer at folk ikke vil se videoen din.

 

Kort sagt kan vi si at det finnes to vanlige alternativer. Alternativ en er en myggmikrofon som du fester på den som snakker. Denne har fordelen av å komme svært nært og egner seg godt når det er én til to som snakker. Disse kommer som trådløse eller kablede varianter, hvor du får en eller to mygger inn på én og samme mottaker, for eksempel Saramonic Blink 500 B4.

 

Alternativ to er en retningsbestemt kanonmikrofon. Disse mikrofonene festes på mobilen og fanger lyden i den retningen den peker. Denne typen mikrofoner er spesielt godt egnet i situasjoner hvor du går rundt og skal fange mest mulig lyd av atmosfære og det som skjer. Det kan også passe godt om du ikke har tid til å feste på mikrofon på de som snakker eller hvis det er svært mange som snakker. Jobber du med dokumentar eller reportasje kan denne typen passe godt.

 

Hvis du vil lære mer om lyd og mikrofoner kan du lese vår guide til å velge riktig mikrofon.

VideoMic Me er en kompakt og lett høykvalitets mikrofon som kan brukes direkte på iPhone via TRRS mikrofon-/hodetelefon inngangen. Den fleksible monteringsklemmen tilpasser seg de fleste smartphones og går derfor an å festes i både primær kameraet og frontkameraet (selfie-mode). En 3.5mm hodetelefonutgang på baksiden lar deg høre på lyden under innspilling (krever opptaksapp) og gir deg fordelen med at du kan høre på dine opptak uten at du behøver å koble ut VideoMic Me. I pakken følger det...
799,-
Retningsstyrt mikrofon for Apple®-Produkter Videomic-Me L er en kompakt og lett høykvalitets shotgun-mikrofon som kobles enkelt via Lightning-porten på Iphone. Den fleksible monteringsklemmen passer på en mengde telefoner og kan monteres både for bruk av primærkamera og frontkamera. En 3,5mm hodetelefon-utgang på baksiden lar deg høre på lyden under innspillingen (avhengig av innspillingsappen), noe som lar deg høre på dine opptak uten å koble ut din Videomic ME-L. Vindhette følger med i...
995,-
Saramonic SmartMic+ er en kompakt og lett retningsbestemt mikrofon av høy kvalitet, som passer for mobiltelefoner og nettbrett (iOS og Android). Mikrofonens 3,5mm lydkontakt og fleksible monteringsfeste gjør den kompatibel med mange telefoner og lar brukeren velge om den skal brukes for hovedkameraet eller frontkameraet ('selfiekameraet'). Den retningsbestemte lydkretsen fanger ikke opp forstyrrende bakgrunnslyd men registrerer bare det du virkelig vil ha med. På baksiden...
549,-
1
One Touch - enkel å bruke 2,4 GHz trådløs overførings frekvens som gjør at du kan bruke den internasjonalt. Opptil 75m rekkevidde. Opptil 5 timers batteritid Mulighet for å koble flere sendere til en mottaker Still signalene fra ente mottakeren eller senderen. Pakken inneholder: XSW-D 3,5mm sender XSW-D 3,5mm mottaker ME2 II mygg 3,5mm kabel Blitsskofeste
3 140,-
1
Digital myggmikrofon BY-DM2 for Android Typ-C Myggmikrofon Android Typ-C Opptak Omni AD konventering - Multibit Delta Sigma 24 bit / 45k 6 m kabel BOYA BY-DM2 er en profesjonell løsning for mobiltelefoner med USB Type-C. Myggmikrofonen fanger klar lyd av høy kvalitet og tilbyr digital lydkompatibilitet, med Android-enheter som støtter USB digital lydkonnektivitet. (Android 5.0 eller nyere). Den profesjonelle kvalitetsmikrofonen...
999,-
2
Saramonic LavMicro Di lar deg ta opp ekte stereolyd til dine iOS-enheter og overfører signalet via Apples Lightning-grensesnitt. Denne smidige lille lavalier-mikrofonen er kompatibel med alle video- eller lydinnspillingsapper, og passer for alle som vil ha en profesjonell og kompakt løsning for å ta opp intervjuer, presentasjoner, podcaster eller møter direkte i sin mobiltelefon. Hovedfunksjoner Retningsbestemt kondensatormikrofon med festeklype Lightning-utgang...
1 459,-
1
Fleksibel supermikrofon! SmartLav+ er en mygg med broadcastkvalitet. Du kan bruke den til din smarttelefon, nettbrett, DSLR kamera etc. Dette er noe for alle som vil spille inn eller forsterke stemmen med høy kvalitet. Perfekt om du for eksempel skal holde et foredrag eller spille inn et intervju. smartLav+ er kompatibel med alle apper som tillater lyd ifra hodetelefoninngangen. En veldig fleksibel mygg-mikrofon med mange bruksområder. • Profesjonell mygg i broadcast kvalitet med TRRS-jack
749,-
Digitalt grensesnitt mellom XLR-mikrofonene og iOS Lightning • 3 m skjermet Lightning-kabel • 3.5 mm hodetlf-utgang med volumkontroll • Kompatibel med alle dynamiske og selv-strømforsynte kondensatormikrofoner. i-XLR er en XLR-Lightning-adapter som lar deg spille inn lyd av broadcast-kvalitet fra din XLR-mikrofon og direkte inn i din iOS-enhet. Dette gjør din iPhone/iPad til en profesjonell lydopptaker. En tre meter lang skjermet kabel gjør at du kan ha telefonen i lommen eller i en...
1 879,-

Lys

Uansett hvilket kamera du bruker så er lyset viktig. Dette vet proffene og her er det mye å lære. Det er knapt noe som hever bildekvaliteten, og gjør bildene mer spennende, enn bruk av lys. Små kompakte LED-lys er enkle å ta med, enkle i bruk og gir deg mulighet til virkelig å leke med lyset.

En av de mest omtalte produktene innen fotobelysning i det siste, er den kraftfulle og spennende RGBWW LED tube light fra NanLite, PavoTube. Nanlite Pavotube II 16C er et kompakt, allsidig og kraftfullt lys for innholdsprodusenter. Lyset er fullspekket med kreative belysningseffekter og lett å bruke. Det gjør det velegnet til en rekke ulike opptakssituasjoner. Lyset er kompakt i størrelsen og har er svært prisgunstige, så dette er noe en hver burde ha med i kamerabagen! Lyset har...
1 176,-
8
Passer til Profoto C1 Plus, A1X og A1 Vær kreativ med Rose Pink Clic Gel, Peacock Blue Clic Gel og Yellow Clic Gel Settes enkelt av og på med magnetfeste.
1 295,-
3
Passer til Profoto C1 Plus, A1X og A1 Domen gir et mykt lys, med naturlig fall i skyggene Du tar det enkelt av og på. Magnetic Mount. Kan brukes sammen med andre lysformere. Stackable
549,-
1

Filter

Å legge på filter er jo noe mange av oss gjør når vi tar bilder med mobilen. Derimot er det å bruke fysiske filter noe ganske annet. Det endrer forholdene du tar bildet i, og skaper effekter du ikke greier å oppnå i etterbehandlingen, eller ved å legge på et filter i etterkant. Med et gradert ND-filter kan du trekke ned eksponeringen på himmelen, slik at den ikke bare blir en hvit flate. Perfekt for de imponerende landskapsbildene! Et polarisasjonsfilter lar deg ta kontroll på reflekser i vann og glass, samt at det kan gi mer smell i fargene.

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.