Hvordan fremkalle filmene dine selv

 

Kanskje du nettopp har kommet i gang med analog foto eller er du dreven i gamet? Uansett har du kommet til punktet hvor du lurer på: kan jeg ikke fremkalle filmene mine selv? Jo, klart du kan! Å fremkalle filmen selv kan gi deg ekstra eierskap til resultatet. Du har nå gjort alt selv. I tillegg gir det deg mer kontroll. En vanlig fotolab bruker stort sett standardiserte prosesser, men ved å tilpasse prosessen er det for eksempel mulig å hente inn en feileksponert film.

 

Å fremkalle film er en kjemisk prosess. I aller enkleste form så består en fremkallingsprosess av tre stadier. Fremkalling, stopp og fiksering. Noen prosesser er mer avanserte og består av flere ledd, eller bad, med kjemi. I dag er det ihovedsak tre ulike fremkallingsprosesser som er aktuelle. Sort/hvitt, C-41 og E-6. Førstnevnte er for sort/hvitt-film, C-41 brukes på vanlig fargefilm og E-6 brukes på slides, eller lysbildefilm. Av disse tre så er  sort/hvitt fremkalling den desidert enkleste. På vår egen lab fremkaller vi alle disse prosessene, i tillegg til ECN-2 (Motion Picture Film) som er litt mindre vanlig.

 

Sort/hvitt

Sort/hvitt fremkalling er den desidert enkleste og vanligste å gjøre hjemme. Avhengig av hvilken film og kjemi du bruker tar det 15-30 minutter å gjennomføre hele fremkallingsprosessen. Det som tar lengst tid er for filmen å tørke i etterkant. Prosessen består av tre bad: fremkaller, stopp og fiks. Fremkallingen fremkaller bildet, mens stopp-badet stopper fremkallingsprosessen. Om du ønsker å gjør ting enda enklere kan du teste ut CineStill sitt DF96 Monobath. Her kjøres både fremkalling og fiks i et bad, og du kan dermed spare noen steg.

 

Hva trenger du?

Å fremkalle film krever litt utstyr, men ikke all verdens. I bunn og grunn trenger du en fremkallingstank og kjemi. I tillegg er det greit med et målebeger, filmuttrekker, et termometer og en mørkeromspose. Vi selger flere sett som inneholder det meste du trenger for å komme i gang, inkludert kjemikalier.

Steg for steg

Det er greit å bedrive filmfremkalling på badet. Ofte er dette et mørk rom uten vindu og i tillegg har det tilgang til vann og flater som er enkle å rengjøre skulle det bli litt søl.

 

  • Begynn med å legge frem det du trenger. Les deretter på pakningene på de ulike kjemiene slik at du vet hvilke blandingsforhold og hvilke mengder du trenger. 
  • Deretter må du finne ut fremkallingstiden til filmene dine. Ulike filmer har ulik fremkallingstid. Fremkaller du flere filmer er det derfor greit at du fremkaller like filmer, eller filmer med lik fremkallingstid. Ofte vil det stå i dokumentasjonen til fremkalleren, men The Massive Dev Chart er en uvurderlig ressurs her.
  • Når du har funnet fremkallingstiden og funnet hvilke filmer du skal fremkalle sammen må du tre filmene på spolen og putte spolene i fremkallingstanken. OBS! Dette må gjøre i 100% mørke, hvis ikke risikerer du å belyse filmen! Derfor er det lurt å øve seg på å tre filmen på spolen med en film som allerede er fremkalt før du setter i gang.
  • Når filmene er trygt i tanken og lokket er på kan du igjen jobbe i lyset. Nå er det viktig at du ikke åpner boksen før du er ferdig med fremkalling, stopp og fiks!
  • Kjemien blandes med vann. Blandingsforholdet finner du på flaska. 
  • Hell fremkaller på tanken. Begynn å ta tiden. Innimellom kan det lønne seg å rotere eller vende på tanken slik at fremkalleren får fordelt seg ordentlig. 
  • Mens filmen fremkalles blander du klar stopp-kjemien, dersom du bruker det. Dette kan du også droppe, men det krever at du skyller veldig godt med vann ved å fylle og tømme tanken flere ganger. Hell ut fremkaller og fyll på stopp.
  • Mens stopp-kjemien virker blander du klar fiks. Når tiden er inne tømmer du ut stopp og heller på fiks.
  • Så snart fiks er ferdig kan du ta ut filmen. Skyll filmen godt.
  • Dette er ikke strengt nødvendig, men det kan være lurt å bruke et skyllemiddel som Kodak Photo-Flo. Det forhindrer vannmerker og riper på filmen. 
  • Heng filmen til tørk og la den renne av seg. En enkel klesnor og et par klesklyper gjør jobben. Det er lurt å også feste klesklype i bunnen av filmen slik at den strekkes og blir bein.
  • Vipps! Du har fremkalt din første film.

OBS! Noe av kjemien sånn som fiks og stopp kan faktisk brukes om igjen. Informasjon om dette og hvordan du kvitter deg med brukt kjemi på en forsvarlig måte finner du i kjemiens datablad.

Push/pull-prosess

Foto: Dan O'Brien Flickr

 

Push og pull refererer til det å eksponere filmen feil for så å hente det inn igjen i fremkallingen. La oss si at du har en 100 ISO film og situasjonen du fotograferer i egentlig krever en 400 ISO film. Da kan du faktisk eksponere fillmen som 400 ISO. Det vil riktignok gi en  undereksponert film. For å hente dette inn igjen krever det at du "pusher" filmen i fremkallingsprosessen. Det vil si at filmen typisk krever lengre fremkallingstid.

 

Motsatt er hvis du eksponerer en 400 ISO film som 100 ISO. Det vil gi en overeksponert film som krever at du "puller" filmen i fremkallingsprosessen. Altså krever den kortere fremkallingstid.

 

Det er viktig å påpeke at ikke alle filmtyper er like godt egnet for push/pull prosessering. Så her er det lurt å gjøre litt research på forhånd. Push/pul-prosessering er litt for viderekommende, men hvis du er interessert i å lære mer finnes det en god innføringsartikkel på Pushing and Pulling Film på TheDarkRoom.com.

 

Crossing og kreative fremkallingsprosesser

Det finnes en rekke kreative måter å fremkalle film på. Enten kan man bruke en annen fremkallingsprosess enn den filmen er beregnet på. Det kan gi spesielle farger eller uttrykk. Det er også mulig å bruke kreative fremkallingsmetoder som for eksempel å fremkalle film ved hjelp av kaffe eller øl! Dette er spesielt for deg som er litt viderekommen og ønsker å eksperimentere ytterligere med fremkallingen.

Crossing

Crossing er et begrep som brukes om det å fremkalle film i en fremkaller beregnet for en annen film. Det vanligste eksempelet er å fremkalle E-6 film i C-41 fremkaller. Det gir et spesielt uttrykk og spesielle farger. Å fremkalle C-41 i sort/hvitt fremkaller er en annen variant. Da får du en monochrom film, men med en brunaktig emulsjon som vil gi bildene et sepia-preg.

 

Bildet til venstre er et eksempel på en E-6 film som er fremkalt i C-41 prosess. Det gir er veldig særegnet og spesielt uttrykk med spennende farger.

 

Foto: Oddbjørn Aarstad/Aarstad Visuelt

Caffenol

Det finnes mange alternative måter å fremkalle film på, men Caffenol er kanskje den mest kjente prosessen. Som navnet tilsier så er det faktisk kaffe involvert! Denne prosessen bytter ut tradisjonell fremkaller med en miks av kaffe og vaskepulver. Utrolig nok så virker det ganske bra. DIYPhotography har en interessant artikkel om caffenolprosessen her.

C-41 og E-6

Å fremkalle C-41 (fargefilm) og E-6 (lysbildefilm) er også mulig å gjøre selv, men er mindre vanlig og krever at du er litt mer erfaren. Prinsippene er de samme, men prosessene er noe mer krevende med flere bad, sterkere kjemi og mer følsomhet for temperaturavvik. CineStill har flere kjekke og gode kjemikalie-kit, og med deres Temperature Control System (nedsenkingssirkulator/termostat)blir hele prosessen en del lettere å få nøyaktig. Heldigvis fremkaller vi både C-41, E-6 og andre prosesser på vår fotolab for deg som ikke vil styre med det selv!

Labsjefens tips på veien

Vår fotolab har fremkalt film i over 40 år. Vi fremkaller fremdeles sort/hvitt filmer, vanlige C-41 fargefilmer, E-6 lysbildefilm og i tillegg har vi begynt å fremkalle ECN-2 motion picture film. Her er det altså mye erfaring og tips å hente, så her får du labsjefens beste tips til deg som skal begynne å fremkalle film selv.

 

"Å fremkalle sort/hvitt er en enkel prosess, og det er ekstra givende å fremkalle sine egne filmer. Det gir en større forståelse for prosessen rundt fotografering og det er større rom for å eksperimentere. Sort/hvitt er en veldig tilgivende prosess. Om fremkallingstiden blir litt feil eller om du bommer på temperaturen, så går det stort sett greit. Det skal mye til at du ødelegger filmen, så lenge du ikke belyser den. Så ikke vær redd for å prøve selv hjemme.

- Steffen, labsjef Stavanger foto

Fremkall film hos oss

Vi fremkaller film på egen lab

Frontier Motion Picture Film

Kun hos Stavanger foto

Kom i gang med analog foto

Artikkel

Fremkall film selv

Guide