SE TILBUD [FRI FRAKT OVER 1000*]

Hvordan fremkalle filmene dine selv

 

Kanskje du nettopp har kommet i gang med analog foto eller er du dreven i gamet? Uansett har du kommet til punktet hvor du lurer på: kan jeg ikke fremkalle filmene mine selv? Jo, klart du kan! Å fremkalle filmen selv kan gi deg ekstra eierskap til resultatet. Du har nå gjort alt selv. I tillegg gir det deg mer kontroll. En vanlig fotolab bruker stort sett standardiserte prosesser, men ved å tilpasse prosessen er det for eksempel mulig å hente inn en feileksponert film.

 

Å fremkalle film er en kjemisk prosess. I aller enkleste form så består en fremkallingsprosess av tre stadier. Fremkalling, stopp og fiksering. Noen prosesser er mer avanserte og består av flere ledd, eller bad, med kjemi. I dag er det ihovedsak tre ulike fremkallingsprosesser som er aktuelle. Sort/hvitt, C-41 og E-6. Førstnevnte er for sort/hvitt-film, C-41 brukes på vanlig fargefilm og E-6 brukes på slides, eller lysbildefilm. Av disse tre så er  sort/hvitt fremkalling den desidert enkleste. 

 

Sort/hvitt

Sort/hvitt fremkalling er den desidert enkleste og vanligste å gjøre hjemme. Avhengig av hvilken film og kjemi du bruker tar det 15-30 minutter å gjennomføre hele fremkallingsprosessen. Det som tar lengst tid er for filmen å tørke i etterkant. Prosessen består av tre bad: fremkaller, stopp og fiks. Fremkallingen fremkaller bildet, mens stopp-badet stopper fremkallingsprosessen. 

 

Hva trenger du?

Å fremkalle film krever litt utstyr, men ikke all verdens. I bunn og grunn trenger du en fremkallingstank og kjemi. I tillegg er det greit med et målebeger, filmuttrekker, et termometer og en mørkeromspose. Ilford Startpakke for filmfremkalling er et ypperlig startsett som inneholder alt du trenger for å komme i gang. Til og med kjemi!

Ilford Ilfotech DD-X er en flytende, konsentrert fremkaller med blandingsforhold 1:4. Den gir et svært finkornet resultat, samt god dybde i skyggepartiene og myr overgang mellom midt-toner og høylys. Dette er en god all-round fremkaller som gir et godt resultat på de fleste filmer. Den er likevel spesielt godt egnet til filmer med høy ISO, som for eksempel Ilford Delta 3200, og er godt egnet til push-fremkalling Fremkaller for S/H film Blandingsforhold: 1+4
399,-
4
ILFORD ILFOSTOP is a low odour, citric acid stop bath which stops further development of paper or film. It also prolongs the life of the fixer bath, maintaining the activity of your fixer solution, by neutralising the developer. We recommend that all black & white films and darkroom papers are rinsed in ILFOSTOP after development, especially when dish/tray processing paper or deep tank processing film. ILFOSTOP is available in 500ml bottles of concentrate, which makes...
249,-
3
Ilford Rapid Fixer er en allsidig fikser for papir og film og kan brukes både i mørkerom og i fremkallingsmaskiner. En liter konsentrert fiks holder til opptil 120 filmer. Blandingsforhold: Film: 1+4 Papir, maskin: 1+4 Papir, manuell: 1+4/1+9 Last ned datablad
199,-
Ilford Ilfotol er et ikke-ionisk skyllemiddel (wetting agent) som brukes for å skylle filmene en siste gang etter fremkalling. Den kan brukes enten i manuell eller maskinell fremkalling, og reduserer risikoen for tørkemerker og flekker på filmene. Den kan også brukes før tørking av fiberbaserte prints for gjøre tørkeprosessen enda raskere og smidigere. Ilfotol kan til og med brukes til å rense linser av glass og plastik, samt filtre og som anti-statisk behandling.
319,-
9
Flytende konsentrat, blandes fra 1+25 til 1+100. En rimelig engangsfremkaller som gir et skarpt men relativt grovt korn, og en meget høy konturskarphet. Gir bedre høylysseperasjon enn andre fremkallere. Fremkallertabell ADOX Adonal (Rodinal) Gir skarpt, men veldig grovt, korn. Enkel å blande ut og god holdbarhet. Flytende konsentrat, blandes fra 1+25 til 1+100 (1+200 til CMS20). Filmtype Utbl.- temp . Tid Kommentar Kodak...
195,-
Ilford Simplicity Film Kit er en praktisk og enkel måte å fremkalle film på. Med ferdigdoiserte kjemipakker, slipper du å måle opp kjemi. Det gjør det enkelt og praktisk, ikke minst for nybegynnere, men også om du vil ha mindre søl. Hver pakke er nok til å fremkalle 2 x 35mm (135) filmer eller 1 120-film i en tank beregnet på 2 ruller. Inneholder: fremkaller, stop, fix og "wetting agent" som...
249,-
9
En perfekt startpakke med alt som trengs for å begynne med fremkalling av sort/hvitt-film! Alt som trengs for å fremkalle 2 rulle S/H film. Inneholder Ilford Simplicity Film Processing Starter Pack Inneholder Paterson filmfremkallingsutstyr Enkel og kostnadseffektiv måte å fremkalle dine egne filmer på selvConvenient Denne startpakken med Ilford- og Paterson-produkter inneholder alt du trenger for å komme i gang med fremkalling av S/H-filmer. Her får du fremkaller, stop,...
1 399,-
9
Kaiser Mørkeromspose Kaiser Mørkeromspose er en praktisk lystett pose som gjør det enkelt å håndtere film uten mørkerom. Posen har plass til for eksempel Paterson Fremkallingstank PTP115. Den gjør det enkelt å tre filmen på spolen og plassere den trygt i den lystette fremkallingstanken selv om du ikke har tilgang til mørkerom. Fordeler: Lystett pose for håndtering av film uten mørkerom Størrelse: 69x76cm Tar liten plass når den ikke er i bruk
369,-
9
Paterson Develpoing Tank PTP115 Paterson Fremkallingstank PTP115 er en liten og praktisk fremkallingstank for filmfremkalling. Dette er en brukervennlig tank som gjør det enkelt å framkalle dine egne filmer. Tanken lar deg fremkalle 2stk 135 eller 1 stk 120/220 film om gangen. Tanken er konstruert i solid polystyrene som gjør at den tåler å brukes mye og ofte. Takket være den smart design med en lystett trakt gjør det at du kan fylle på, tømme og skylle tanken i lyset. Det krever...
499,-
5
Trekkspillflaske for fotokjemi Designet på flasken gjør at du kan presse dem sammen. Det gjør at det blir mindre plass til luft i flasken. Mindre tilgang til luft i lagringen gjør at du reduserer risikoen for oksidering og fotokjemien holder seg lengre. Praktisk design som presser ut luft Øker holdbarheten på ferdigblandet kjemi 1 liter kapasitet
139,-
8
APP Filmuttrekker En eksponert filmrull trekkes som regel helt inn i filmbeholderen. Filmuttrekkeren gjør det enkelt å trekke ut starten av filmen. Dette gjør det enkelt å få ut filmen hvis den skal fremkalles, uten at du må tvinge opp filmbeholderen. Det gjør det også mulig å trekke ut starten av filmen slik at den kan dobbelteksponeres.
249,-
15
Japan Camera Hunter Film Case for 120-film Unngå å rote bort filmene dine! Denne praktiske oppbevaringsboksen for 120-filmer har plass til 5 filmer. Filmene er godt beskyttet inne i plastikkboksen og filmene dine holder seg samlet slikt at du ikke risikerer å miste dem, eller rote dem bort.
349,-
Japan Camera Hunter Film Case for 135-film Unngå å rote bort filmene dine! Denne praktiske oppbevaringsboksen for 135-filmer har plass til 5 filmer. Filmene er godt beskyttet inne i plastikkboksen og filmene dine holder seg samlet slikt at du ikke risikerer å miste dem, eller rote dem bort.
349,-

Steg for steg

Det er greit å bedrive filmfremkalling på badet. Ofte er dette et mørk rom uten vindu og i tillegg har det tilgang til vann og flater som er enkle å rengjøre skulle det bli litt søl.

 

 • Begynn med å legge frem det du trenger. Les deretter på pakningene på de ulike kjemiene slik at du vet hvilke blandingsforhold og hvilke mengder du trenger. 
 • Deretter må du finne ut fremkallingstiden til filmene dine. Ulike filmer har ulik fremkallingstid. Fremkaller du flere filmer er det derfor greit at du fremkaller like filmer, eller filmer med lik fremkallingstid. Ofte vil det stå i dokumentasjonen til fremkalleren, men The Massive Dev Chart er en uvurderlig ressurs her.
 • Når du har funnet fremkallingstiden og funnet hvilke filmer du skal fremkalle sammen må du tre filmene på spolen og putte spolene i fremkallingstanken. OBS! Dette må gjøre i 100% mørke, hvis ikke risikerer du å belyse filmen! Derfor er det lurt å øve seg på å tre filmen på spolen med en film som allerede er fremkalt før du setter i gang.
 • Når filmene er trygt i tanken og lokket er på kan du igjen jobbe i lyset. Nå er det viktig at du ikke åpner boksen før du er ferdig med fremkalling, stopp og fiks!
 • Kjemien blandes med vann. Blandingsforholdet finner du på flaska. 
 • Hell fremkaller på tanken. Begynn å ta tiden. Innimellom kan det lønne seg å rotere eller vende på tanken slik at fremkalleren får fordelt seg ordentlig. 
 • Mens filmen fremkalles blander du klar stopp-kjemien, dersom du bruker det. Dette kan du også droppe, men det krever at du skyller veldig godt med vann ved å fylle og tømme tanken flere ganger. Hell ut fremkaller og fyll på stopp.
 • Mens stopp-kjemien virker blander du klar fiks. Når tiden er inne tømmer du ut stopp og heller på fiks.
 • Så snart fiks er ferdig kan du ta ut filmen. Skyll filmen godt.
 • Dette er ikke strengt nødvendig, men det kan være lurt å bruke et skyllemiddel som Kodak Photo-Flo. Det forhindrer vannmerker og riper på filmen. 
 • Heng filmen til tørk og la den renne av seg. En enkel klesnor og et par klesklyper gjør jobben. Det er lurt å også feste klesklype i bunnen av filmen slik at den strekkes og blir bein.
 • Vipps! Du har fremkalt din første film.

OBS! Noe av kjemien sånn som fiks og stopp kan faktisk brukes om igjen. Informasjon om dette og hvordan du kvitter deg med brukt kjemi på en forsvarlig måte finner du i kjemiens datablad.

Push/pull-prosess

Foto: Dan O'Brien Flickr

 

Push og pull refererer til det å eksponere filmen feil for så å hente det inn igjen i fremkallingen. La oss si at du har en 100 ISO film og situasjonen du fotograferer i egentlig krever en 400 ISO film. Da kan du faktisk eksponere fillmen som 400 ISO. Det vil riktignok gi en  undereksponert film. For å hente dette inn igjen krever det at du "pusher" filmen i fremkallingsprosessen. Det vil si at filmen typisk krever lengre fremkallingstid.

 

Motsatt er hvis du eksponerer en 400 ISO film som 100 ISO. Det vil gi en overeksponert film som krever at du "puller" filmen i fremkallingsprosessen. Altså krever den kortere fremkallingstid.

 

Det er viktig å påpeke at ikke alle filmtyper er like godt egnet for push/pull prosessering. Så her er det lurt å gjøre litt research på forhånd. Push/pul-prosessering er litt for viderekommende, men hvis du er interessert i å lære mer finnes det en god innføringsartikkel på Pushing and Pulling Film på TheDarkRoom.com.

 

Crossing og kreative fremkallingsprosesser

Det finnes en rekke kreative måter å fremkalle film på. Enten kan man bruke en annen fremkallingsprosess enn den filmen er beregnet på. Det kan gi spesielle farger eller uttrykk. Det er også mulig å bruke kreative fremkallingsmetoder som for eksempel å fremkalle film ved hjelp av kaffe eller øl! Dette er spesielt for deg som er litt viderekommen og ønsker å eksperimentere ytterligere med fremkallingen.

Crossing

Crossing er et begrep som brukes om det å fremkalle film i en fremkaller beregnet for en annen film. Det vanligste eksempelet er å fremkalle E-6 film i C-41 fremkaller. Det gir et spesielt uttrykk og spesielle farger. Å fremkalle C-41 i sort/hvitt fremkaller er en annen variant. Da får du en monochrom film, men med en brunaktig emulsjon som vil gi bildene et sepia-preg.

 

Bildet til venstre er et eksempel på en E-6 film som er fremkalt i C-41 prosess. Det gir er veldig særegnet og spesielt uttrykk med spennende farger.

 

Foto: Oddbjørn Aarstad/Aarstad Visuelt

Caffenol

Det finnes mange alternative måter å fremkalle film på, men Caffenol er kanskje den mest kjente prosessen. Som navnet tilsier så er det faktisk kaffe involvert! Denne prosessen bytter ut tradisjonell fremkaller med en miks av kaffe og vaskepulver. Utrolig nok så virker det ganske bra. DIYPhotography har en interessant artikkel om caffenolprosessen her.

C-41 og E-6

Å fremkalle C-41 (fargefilm) og E-6 (lysbildefilm) er også mulig å gjøre selv, men er mindre vanlig og krever at du er litt mer erfaren. Prinsippene er de samme, men prosessene er noe mer krevende med flere bad, sterkere kjemi og mer følsomhet for temperaturavvik. Heldigvis fremkaller vi C-41 fargefilm på vår fotolab for deg som ikke vil styre med det selv!

Kit for filmfremkalling som består av fargefremkaller, bleach, fix og stabilisator for C-41 kompatibel prosessering av farge negativfilm. Pakken består av: Fremkaller del 1 Fremkaller del 2 Fremkaller del 3 Blek Fix del 1 Blek Fix del 2 Stabilisator Enkel miksing Kort fremkallingstid 1L
679,-
4
Avansert 3-bads formula med stabilisator for å prossessere E-6 film i tank.
1 779,-
1

Labsjefens tips på veien

Vår fotolab har fremkalt film i over 30 år! Fremdeles fremkaller vi sort/hvitt filmer og vanlige C-41 fargefilmer. Før fremkalte vi også E-6 lysbildefilm, men måtte gi oss etter at fremkallingsmaskinen takket for seg noen år tilbake. Her er det altså mye erfaring og tips å hente, så her får du labsjefens beste tips til deg som skal begynne å fremkalle film selv.

 

"Å fremkalle sort/hvitt er en enkel prosess, og det er jo ekstra givende å fremkalle sine egne filmer! Det gir en større forståelse for prosessen rundt fotografering og det er større rom for å eksperimentere. 

Sort/hvitt er en veldig tilgivende prosess. Om fremkallingstiden blir litt feil eller om du bommer på temperaturen så går det stort sett greit. Det skal mye til at du ødelegger filmen, så sant du ikke belyser den da. Så ikke vær redd for å hoppe i det! Det er langt mindre skummelt enn du tror."

- Steffen, labsjef

Kom i gang med analog foto

Artikkel

Fremkall film selv

Guide

Fremkall film hos oss

Vi fremkaller film på egen lab

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.