SE JULEKUPP [FRI FRAKT OVER 3000*]

Velg riktig fotopapir

Er du en av dem som skriver ut bildene dine på din egen printer? Eller skal du bestille en utskrift og lurer på hva som er forskjellen på de ulike papirene? Vi skulle selvsagt ønske vi kunne gi deg en fasit på hva som er det beste fotopapiret. Dessverre er det en helt umulig oppgave. Det avhenger av bruk, presentasjon, pris og den lille x-faktoren; smak og behag. Det vi derimot kan gjøre er å gi deg litt rask bakgrunnsinformasjon som kan hjelpe deg med å skjønne hva som er forskjellen på de ulike papirene, slik at du neste gang kan finne det papiret som gir det uttrykket du er på jakt etter.

 

Det er en rekke ulike faktorer som skiller ulike papirtyper fra hverandre. Materiale, produksjonsteknikker, coatinger, overflater og mer kan være med å avgjøre hvorfor et papir får akkurat det uttrykket. Alle papirtyper har sitt eget uttrykk. Derimot er det ofte slik at ulike papirtyper har noen fellestrekk også.

Mann som ser på bilde

Materiale

Det finnes i hovedsak tre ulik materialer som brukes for å produsere papir. Kunststoff, bomull og cellulose. Cellulose kommer fra tre og er det de fleste forbinder med papir. Papir produsert i cellulose er ofte billigere. Papirer produsert i kuststoff er ofte det som forbindes med fotopapir. Dette er papir med en  en coating av plaststoff, ofte resin (RC), som gjør at blekket ikke trekker langt ned i papiret, noe som gjør at det tørker raskere. Bomullspapir er det som ofte kalles kunstpapir, eller fine art papir. Disse papirene har ofte en base av bomull eller fiber. Dette gir ofte en mattere overflate eller mer struktur i bildene.

Overflate og tekstur

De ulike papirene kan ha ulike overflater og tekstur. Ofte er det snakk om matt og blank, eller glossy, overflate. Så finnes det noe som faller midt mellom disse ytterpunktene som ofte kalles semi-blank, semi-matt eller halvblank og halvmatt. Spesielt mer matte papir kan også ha ulik struktur. Noen er helt flate, mens andre kan ha litt mer tekstur og kjennes litt ruglete ut når du drar fingrene over. Dette påvirker uttrykket til bildene og gir litt ulik stil. Fashion og mote foretrekker ofte blankt/glossy papir, mens et halvmatt/semi-matt papir ofte er et greit allround-papir som er velegnet til en rekke ulike motiver. Matte papirer med eller uten tekstur gir ofte et mer eksklusivt uttrykk og kan ofte egne seg mer til kunstfotografi, eller mer fine art-bilder.

Størrelse og papirtykkelse

Som du sikkert er klar over finnes papir i ulike størrelser og tykkelser. De største printerene tar gjerne papirstørrelser opptil A2. Dette er også den største størrelsen som er enkel å få tak i som ferdige ark. Skal du printe større enn dette må du ha papir på rull. Da angis ofte bredden på rullen i tommer. Eksempelvis 24" som tilsvarer ca 60cm.

 

Tykkelsen på papiret angis i gsm (gram per square meter), eller gram pr kvadratmeter, men hva har papirtykkelsen å si? Generelt er det sånn at høyere gsm gir et tykkere og tyngre papir. Vanlig kopipapir er på 80-100 gms tykkelse. Papirer av høy kvalitet ligger ofte mellom 200-400 gsm. Dette gir ofte et stivere papir, som er mer holdbart og mer ekslusivt. Det er også enklere å håndtere og lettere å sette i ramme. Det er typisk papirtykkelser på 200-300 gsm som er godt egnet til foto og finere trykksaker. En papritykkelse på rundt 200 gsm kan være godt egnet til bilder som skal settes i album, plastlommer og lignende, mens rundt 300 gsm er å foretrekke på store utskrifter og bilder som skal i ramme, da det ofte er en fordel at disse er litt stivere.

Kan alle printere printe på fotopapir?

Svaret på det er "ja", men det betyr ikke nødvendigvis at det gir like gode resulater. Et vanlig spørsmål er om det er mulig å bruke papir fra en annen produsent enn printeren. Kan du bruke Canon papir på en Epson-printer. Ja, det går heldigvis helt fint! Det spiller ingen rolle om printeren heter Canon, HP eller Epson. Printeren tar uansett papir fra alle produsenter, noe som gjør at du har ganske stort utvalg av papir.

Dersom du skal skrive ut bilder selv, kan printeren du har kan avgjøre hvilke papirtyper du bør bruke. De fleste fotopapir av høyere kvalitet er beregnet på blekkskrivere, såkalt ink-jet. Selv om de fleste blekkskrivere kan skrive på de fleste papir, vil du ikke nødvendigvis få fullt utbytte av å bruke et høykvalitetspapir på en billig og enkel skriver. For eksempel vil matte papirtyper gi et bedre resultat om de printes på skrivere med et matt svart blekk. I tillegg er fargestyring et viktig element for å sikre at du får gjengitt riktige farger, men ta det helt med ro. Fargestyring trenger ikke være så vanskelig som det høres ut.

 

 

Fotopapir

Papirer som faller inn under kategorien fotopapir er ofte papirer som er coatet med kunststoff eller resin, såkalt RC papir. Disse minner om klassiske fotopapir og kommer i matt, halvmatt og glossy overflate. Disse papirene er gode allround-papirer som er velegnet til en rekke ulike motiver. De er holdbare og leverer et klassisk fotouttrykk i bildene.

Luster

Luster er et halvmatt fotopapir med RC-belegg, eller tilsvarende, som er godt egnet til en rekke ulike motiver. Dette er et godt allround-alternativ som har en litt ruglete, perleaktiv overflate.

Premium Luster Photo Paper er perfekt for digitale grafikere og kan brukes med alle Epson-blekk. Det produserer svært mettede utskrifter ved hjelp av maksimal blekkdekning og en høy D-maks, som gir ekte fotografiske reproduksjoner. Den 10-mil tykke, harpiksbelagte basen gir en fotografisk følelse og luster-overflaten produserer finishen som profesjonelle fotografer vanligvis foretrekker. Som alle Epsons nyskapende medier er dette papiret utviklet for å gi den høyeste oppløsningen og...
1 799,-
4
Moab Lasal Exhibition Luster 300 for Epson, Canon og HP Beskrivelse Moab Lasal Exhibition Luster 300 er et prisvinnende 300 grams Luster fotopapir. Den er belagt med fjerde generasjons coating-teknologi for levere en ekstra bred fargeskala. Den leverer det beste sortnivået og største fargerommet som noen gang har vært mulig å få på et Luster fotopapir. Moab Lasal Exhibition Luster 300 er ideell for galleri og utstilling utskrifter...
Fra 860,-
2
Photo Luster Premium RC Paper fra Canson Infinity er laget av 100% alfa-cellulosebase og har et strukturert polyetylenbelegg og mikroporøst fargemottakerlag, og gir fotografer en overflate som minner om tradisjonelle baryta-mørkeromspapirer. Papiret på 310 gsm er tilgjengelig her som en 200-pakke med A4 ark og har en tykkelse på 11,8 mil. Sammen med dette bruker den en moderat mengde OBA-innhold for å oppnå en hvithet på 136,53%.
1 660,-
1
Flotte utskrifter Photo Paper Pro Luster er utformet for å gi et gjennomført resultat med levende farger og skarpe detaljer og imponerende sort-hvitt-utskrifter med jevn tone og dype nyanser av sort. Bilder som varer livet ut Photo Paper Pro Luster er optimalisert for bruk med Canon PIXMA Pro-fotoskrivere og gir tilbyr eksepsjonell bildekvalitet og lang levetid. Brukt sammen med Canons originale LUCIA- eller ChromaLife100+-blekk beskytter det bildene mot forringelse...
819,-
1
Ilfords prisvinnende fotopapir leveres i en tykkelse på 310 gsm (gram/m2). Det nye papiret har den samme høye kvalitet og egenskaper som sine 290 gsm forgjengere: full kompatibilitet med de fleste moderne skrivere, ekstremt bred toneskala fra dypeste sort til skarpeste hvitt, med et imponerende dynamisk omfang. TIPA roser Ilford for at de tilbyr et tyngre og tykkere papir samtidig som de beholder de tekniske egenskapene som har gjort forgjengeren til et media som har satt standarden,...
1 299,-
3

Glossy

Glossy fotopapir er, i likhet med Luster, fotopapir med RC-belegg, eller tilsvarende. Disse papirene har en helt glossy, altså blank, overflate. Det gjør seg spesielt godt til bilder med kraftige farger eller kontraster og gir en ekstra smell i bildene.

Canon Plus Glossy II PP-201 Fotopapir av høy kvalitet med glanset overflate Canons Photo Paper Plus Glossy II er det perfekte fotopapiret for resultater med overlegen kvalitet og glanset overflate. Det gir optimale resultater for digitale bilder og nye utskrifter av gamle bilder. Fordeler Høyglanset overflate Fotoutskrift med overlegen kvalitet Utseende og følelse som ekte fotografier med mettede toner av svart og...
339,-
Ilford Galerie Prestige Gloss 260gsm er et høykvalitets fotopapir for blekkskrivere som byr på nøyaktig fargegjengivelse og god holdbarhet. I likhet med tilsvarende lustre-variant drar Gloss papiret nytte av Ilfords nyeste "universal inkjet coating"-teknologi som sikrer at papiret er kompatibelt med alle populære printer-produsenter samtidig som det sikrer at trykket er tørt i det det kommer ut av printeren. Den blanke, glossy overflaten egner seg svært godt til en rekke ulike...
Fra 259,-

Matt

Matte fotopapir er papirer med RC, eller et tilsvarende belegg, med en mattere overflate. Det gir mindre refleksjon i overflaten, og et mer dempet uttrykk med mindre smell i fargene.

For fotografer som trenger en flat, matt overflate er Epson Enhanced Matte Paper det riktige valget. Dette lysende hvite papiret er perfekt til bilder som ikke trenger satinering. Dette papiret produserer sterkt mettede bilder, mens både lyse partier og sjatteringer beholdes på en fantastisk detaljert måte. Papiret er hovedsakelig fremstilt for bruk med Epson UltraChrome- og DuraBrite-blekk, men dette allsidige papiret kan også brukes med fargestoffblekk. Både hobby- og profesjonelle...
999,-
8

Fine art papir

Fineart-papir, kunstpapir eller giclée-papir, er finere papir som ofte har en base av bomull. Dette er ikke én papirtype, men et samlebegrep på en rekke ulike papirtyper. De har likevel noen fellestrekk. Fine art-papir er som regel fiberbaserte papir, og ofte bomullspapir. Disse papirene finnes med ulike overflater, og de kan komme med eller uten tekstur, men veldgi ofte er det matt overflate som forbindes med denne typen papir. De gir et klassisk kunstuttrykk, og minner mer om papir som brukes til klassiske kunstbilder og malerier.

 

På grunn av materialene som brukes har disse papirene ofte en naturlig gultone i basen. Det gir et litt varmere uttrykk i bildene, men de finnes også i blekede varianter som har en helt hvit base. Ofte omtales dette som "natural" og "white" eller "bright". Det ene er ikke nødvendigvis bedre enn det andre. Igjen så er det snakk om to ulike uttrykk, og smak og behag avgjør hva du liker best. Det er verdt å merke seg at printet på slike matte fineart papir ofte er litt mer ømfintlig for riper, skraper og fingermerker enn de tradisjonelle fotopapirene. De bør derfor håndteres litt mer varsomt.

 

Fine art er som sagt en samlebetegnelse for en rekke ulike papirstiler og typer. Det finnes noen andre begreper som kan si noe litt mer spesifikt om hvilken stil papiret har.

 

Fine art Baryta

Baryta refererer til en spesiell coating av bariumsulfat som legges som et belegg over det som ofte er et fiberbasert papir. Denne coatingen bidrar til større skarphet, gradering, detaljgjengivelse, dypere sortnivå og bedre holdbarhet. Dermed er dette et kunstpapir i høy kvalitet som har mange av de samme fordelene, og gir noe av den samme følelsen som tradisjonelt fotopapir.

Baryta Photographique II har et ekte 100% bariumsulfatlag (baryta) som gir eksepsjonell kontrast og detaljer samt et bredt fargespekter. Produktet har en ekstremt høy D-Max (svart punkt) for å produsere svart-hvitt-bilder med dybde og klarhet og fargebilder med livlighet og intensitet. Den nye generasjonen har et mer strukturert overflateaspekt som minner om tradisjonelle fiberbaserte mørkeromspapirer og en fin satengfinish.
995,-
FineArt Baryta er et papir som setter standarden for høy fargedybde, stort fargespekter og bildedefinisjon. Dette papiret gir en "wow"-faktor spesielt til svart-hvitt-utskrifter med sin svært høye tetthet og de fineste gråtoner. Barium sulfat i premium inkjet-belegget sikrer den typiske gloss-effekten som gjør dette papiret en genuin erstatning for det tradisjonelle, analoge baryttpapiret.
3 190,-
1

Canson Aquarelle Rag

Dette er et ekte 100% bomullspapir. Et akvarellpapir som har den unike strukturen og den hvite tonen som krevende kunstnere forventer av et tradisjonelt kunstpapir.  Ved hjelp av den tradisjonelle akvarellbasen, har papiret en overflate med en jevn og naturlig struktur. Papiret overholder de høyeste arkivstandarder og er ekstremt aldersbestandig. Dette er anerkjent som et av de mest prestisjefylte akvarellene papirerene, med en historie som strekker seg over mange århundrer.

Dette er et ekte 100% bomullspapir. Et akvarellpapir som har den unike strukturen og den hvite tonen som krevende kunstnere forventer av et tradisjonelt kunstpapir. Papiret overholder de høyeste arkivstandarder og er ekstremt aldersbestandig. ARCHES® Aquarelle Rag er anerkjent av kunstnere som en av de mest prestisjefylte akvarellene papirerene, med en historie som strekker seg over mange århundrer. Ved hjelp av den tradisjonelle akvarellbasen, har papiret en overflate med en jevn...
2 280,-

Canson Rag Photographique

Rag Photographique er et papir med en glattere overflate. Dette er et hvitt kunst- og fotopapir i 100% bomull. Den eksepsjonelle glatte hvite tonen oppnås under produksjon ved å tilføre naturlige mineraler i prosessen. Papiret er utviklet for å ha lang levetid og passer utmerket til kunst og bilder man setter ekstra pris på. Papiret tilbyr en unik ekstra glatt overflate.

Canson® Infinity Rag Photographique er et hvitt kunst- og fotopapir i 100% bomull. Den eksepsjonelle glatte hvite tonen oppnås under produksjon ved å tilføre naturlige mineraler i prosessen. Papiret er utviklet for å ha lang levetid og passer utmerket til kunst og bilder man setter ekstra pris på. Rag Photographique tilbyr en unik ekstra glatt overflate med en sensuell følelse. Det gir også en av de høyest oppnåelige Dmax-erene som er tilgjengelig på markedet, noe som gjør den...
1 080,-

Canson Arches 88 Rag

Dette papiret er laget av 100% bomull og har en ultra-glatt overflatefinish og en myk og smidig følelse å ta på. Papiret har en ren hvit tone som gir god fargepalett, og er helt fri for noe optiske lysemidler (OBA).

ARCHES® 88 Pure White er laget av 100% bomull og har en ultra-glatt overflatefinish og en myk og smidig følelse å ta på. Papiret har en ren hvit tone og er helt fri for noe optiske lysemidler (OBA).
590,-
1

Canson Arches BFK Rives

BFK Rives er et 100% bomullspapir som har et perfekt balansert mykt tekstur som får frem detaljene i hvert bilde. Som et resultat av bruk av 100% bomull, og den tidskrevne mold produksjonsprosessen, har papiret en veldig myk og smidig følelse med litt tekstur. Papiret har en ren hvit tone og er helt fri for optiske lysemidler (OBA).

Epson Velvet

Epson Velvet Fine Art har en syrefri base som er 100 % bomullsbasert. Det har en vekt på 260 g/m², og en strålende hvit, fløyelsaktig, overflate. Det gjør dette papiret utmerket til fargebilder. Papiret har høy D-max og tørker øyeblikkelig, noe som gjør det lett å hpndtere.

Dette papiret har en syrefri basis, er 100 % bomullsbasert og har en vekt på 260 g/m². Det har en strålende hvit overflate utmerkede fargereproduksjoner. Dette papiret har den høyeste D-Max av alle bomullspapirer og tørker øyeblikkelig
1 979,-
1

Epson Fine Art Cotton

Epson Fine Art Cotton er en serie med bomullspapir som kommer med glatt og strukturert overflate, og hvit og naturlig base. Papiret gir mettede fargebilder og dype svarttoner, og har svært gor holdbarhet.

Gled deg over den glatte og klare overflaten på dette kunstpapiret. Dette syrefrie, varmpressede, bomullsbaserte arkivpapiret er laget av enestående råmaterialer for å kunne gjengi farger, toner og detaljer av høyeste kvalitet – og sikre dem for fremtiden. Det er utformet for å fungere sømløst med Epsons skrivere for pigmentbasert blekk. Fine Art Cotton Smooth Bright Series Elegante og levende utskrifter Arkivkvalitet Dette kunstpapiret leveres av en anerkjent papirprodusent, og...
499,-

Andre papirtyper

Det finnes selvsagt mange andre papirtyper. Vi rekker ikke innom alle, men vi skal ta med to typer som er mye brukt, men som faller litt utenfor kategoriene over, nemlig lerret og sølvpapir.

Lerret

Lerret, eller canvas, er akkurat det som det høres ut som. Dette er et lerretstoff du kan trykke bilder på. Det ferdige bildet kan selvsat spennes opp på blindramme om du ønsker det. Bilder på lerret er spesielt populært til større forstørrelser som skal henge på vegg uten ramme. Det gir et annet, til dels minimalistisk, uttrykk. Lerretstoffet kan komme med ulike overflatebehandlinger, men det har ofte en ganske grov struktur. Det kan gi et litt røffere uttrykk samtidig som det er en flatterende måte å presentere bilder som kanskje har litt mindre skarphet eller detaljnivå.

Epson Water Resistant Matte Canvas er produsert i en polyester-/bomullsblanding med enestående strukturering som gir et ekte fotoutseende på en matt overflate. Kan strekkes og er derfor egnet til innramming. Dette mediet er vannfast, ekstremt holdbart og er et lerret med maksimalt høy oppløsning. Uansett om det dreier seg om fotoportretter eller kunstreproduksjoner oppfyller Epsons vannfaste lerret kravene til selv profesjonelle
2 089,-
Uansett om det dreier seg om fotoportretter eller kunstreproduksjoner, Premium Canvas Satin oppfyller kravene til selv profesjonelle yrkesutøvere. Dette mediet har både en fin bildekvalitet og gir rom for økt kreativitet. Dette unike, tunge kvalitetslerretet benytter et tettvevd 2-1 papir, med en slitesterk blanding av 65 % polyester og 35 % bomull, som er ideelt egnet til foto- og kunstreproduksjoner. Dette mediet har et belegg med høy oppløsning som er...
2 259,-
2

Moab Slickrock Metallic Silver

Dette er et svært spennende sølv-metallisk papir som gir en dybde som skaper en nesten natrutro 3D-effekt. På sort/hvitt print gir det dype mørke svartfarger og ultra lyse høylyspunkter. Papiret passer til en rekke ulike motiver som landskap, portretter, plakater og grafisk kunst. Papiret har en bløt overflate og bør printes "one by one" som på FineArt papir.

Metallisk hvit glossy fotopapir på 260 gram. Gir stor dybde med reflekterende glans, inesten naturtro 3D kvalitet. Glimrende til utskrift av fotografier av biler og metall samt fargesterke fotografier.
2 350,-
1

Se hele utvalget av papir

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.