Velg riktig fotopapir
Er du en av dem som skriver ut bildene dine på din egen printer? Eller skal du bestille en utskrift og lurer på hva som er forskjellen på de ulike papirene? Vi skulle selvsagt ønske vi kunne gi deg en fasit på hva som er det beste fotopapiret. Dessverre er det en helt umulig oppgave. Det avhenger av bruk, presentasjon, pris og den lille x-faktoren; smak og behag. Det vi derimot kan gjøre er å gi deg litt rask bakgrunnsinformasjon som kan hjelpe deg med å skjønne hva som er forskjellen på de ulike papirene, slik at du neste gang kan finne det papiret som gir det uttrykket du er på jakt etter.
Det er en rekke ulike faktorer som skiller ulike papirtyper fra hverandre. Materiale, produksjonsteknikker, coatinger, overflater og mer kan være med å avgjøre hvorfor et papir får akkurat det uttrykket. Alle papirtyper har sitt eget uttrykk. Derimot er det ofte slik at ulike papirtyper har noen fellestrekk også.
Materiale
Det finnes i hovedsak tre ulik materialer som brukes for å produsere papir. Kunststoff, bomull og cellulose. Cellulose kommer fra tre og er det de fleste forbinder med papir. Papir produsert i cellulose er ofte billigere. Papirer produsert i kuststoff er ofte det som forbindes med fotopapir. Dette er papir med en en coating av plaststoff, ofte resin (RC), som gjør at blekket ikke trekker langt ned i papiret, noe som gjør at det tørker raskere. Bomullspapir er det som ofte kalles kunstpapir, eller fine art papir. Disse papirene har ofte en base av bomull eller fiber. Dette gir ofte en mattere overflate eller mer struktur i bildene.
Overflate og tekstur
De ulike papirene kan ha ulike overflater og tekstur. Ofte er det snakk om matt og blank, eller glossy, overflate. Så finnes det noe som faller midt mellom disse ytterpunktene som ofte kalles semi-blank, semi-matt eller halvblank og halvmatt. Spesielt mer matte papir kan også ha ulik struktur. Noen er helt flate, mens andre kan ha litt mer tekstur og kjennes litt ruglete ut når du drar fingrene over. Dette påvirker uttrykket til bildene og gir litt ulik stil. Fashion og mote foretrekker ofte blankt/glossy papir, mens et halvmatt/semi-matt papir ofte er et greit allround-papir som er velegnet til en rekke ulike motiver. Matte papirer med eller uten tekstur gir ofte et mer eksklusivt uttrykk og kan ofte egne seg mer til kunstfotografi, eller mer fine art-bilder.
Størrelse og papirtykkelse
Som du sikkert er klar over finnes papir i ulike størrelser og tykkelser. De største printerene tar gjerne papirstørrelser opptil A2. Dette er også den største størrelsen som er enkel å få tak i som ferdige ark. Skal du printe større enn dette må du ha papir på rull. Da angis ofte bredden på rullen i tommer. Eksempelvis 24" som tilsvarer ca 60cm.
Tykkelsen på papiret angis i gsm (gram per square meter), eller gram pr kvadratmeter, men hva har papirtykkelsen å si? Generelt er det sånn at høyere gsm gir et tykkere og tyngre papir. Vanlig kopipapir er på 80-100 gms tykkelse. Papirer av høy kvalitet ligger ofte mellom 200-400 gsm. Dette gir ofte et stivere papir, som er mer holdbart og mer ekslusivt. Det er også enklere å håndtere og lettere å sette i ramme. Det er typisk papirtykkelser på 200-300 gsm som er godt egnet til foto og finere trykksaker. En papritykkelse på rundt 200 gsm kan være godt egnet til bilder som skal settes i album, plastlommer og lignende, mens rundt 300 gsm er å foretrekke på store utskrifter og bilder som skal i ramme, da det ofte er en fordel at disse er litt stivere.
Kan alle printere printe på fotopapir?
Svaret på det er "ja", men det betyr ikke nødvendigvis at det gir like gode resulater. Et vanlig spørsmål er om det er mulig å bruke papir fra en annen produsent enn printeren. Kan du bruke Canon papir på en Epson-printer. Ja, det går heldigvis helt fint! Det spiller ingen rolle om printeren heter Canon, HP eller Epson. Printeren tar uansett papir fra alle produsenter, noe som gjør at du har ganske stort utvalg av papir.
Dersom du skal skrive ut bilder selv, kan printeren du har kan avgjøre hvilke papirtyper du bør bruke. De fleste fotopapir av høyere kvalitet er beregnet på blekkskrivere, såkalt ink-jet. Selv om de fleste blekkskrivere kan skrive på de fleste papir, vil du ikke nødvendigvis få fullt utbytte av å bruke et høykvalitetspapir på en billig og enkel skriver. For eksempel vil matte papirtyper gi et bedre resultat om de printes på skrivere med et matt svart blekk. I tillegg er fargestyring et viktig element for å sikre at du får gjengitt riktige farger, men ta det helt med ro. Fargestyring trenger ikke være så vanskelig som det høres ut.