SE TILBUD [FRI FRAKT OVER 3000*]

Velg riktig fotopapir

Er du en av dem som skriver ut bildene dine på din egen printer? Eller skal du bestille en utskrift og lurer på hva som er forskjellen på de ulike papirene? Vi skulle selvsagt ønske vi kunne gi deg en fasit på hva som er det beste fotopapiret. Dessverre er det en helt umulig oppgave. Det avhenger av bruk, presentasjon, pris og den lille x-faktoren; smak og behag. Det vi derimot kan gjøre er å gi deg litt rask bakgrunnsinformasjon som kan hjelpe deg med å skjønne hva som er forskjellen på de ulike papirene, slik at du neste gang kan finne det papiret som gir det uttrykket du er på jakt etter.

 

Det er en rekke ulike faktorer som skiller ulike papirtyper fra hverandre. Materiale, produksjonsteknikker, coatinger, overflater og mer kan være med å avgjøre hvorfor et papir får akkurat det uttrykket. Alle papirtyper har sitt eget uttrykk. Derimot er det ofte slik at ulike papirtyper har noen fellestrekk også.

Mann som ser på bilde

Materiale

Det finnes i hovedsak tre ulik materialer som brukes for å produsere papir. Kunststoff, bomull og cellulose. Cellulose kommer fra tre og er det de fleste forbinder med papir. Papir produsert i cellulose er ofte billigere. Papirer produsert i kuststoff er ofte det som forbindes med fotopapir. Dette er papir med en  en coating av plaststoff, ofte resin (RC), som gjør at blekket ikke trekker langt ned i papiret, noe som gjør at det tørker raskere. Bomullspapir er det som ofte kalles kunstpapir, eller fine art papir. Disse papirene har ofte en base av bomull eller fiber. Dette gir ofte en mattere overflate eller mer struktur i bildene.

Overflate og tekstur

De ulike papirene kan ha ulike overflater og tekstur. Ofte er det snakk om matt og blank, eller glossy, overflate. Så finnes det noe som faller midt mellom disse ytterpunktene som ofte kalles semi-blank, semi-matt eller halvblank og halvmatt. Spesielt mer matte papir kan også ha ulik struktur. Noen er helt flate, mens andre kan ha litt mer tekstur og kjennes litt ruglete ut når du drar fingrene over. Dette påvirker uttrykket til bildene og gir litt ulik stil. Fashion og mote foretrekker ofte blankt/glossy papir, mens et halvmatt/semi-matt papir ofte er et greit allround-papir som er velegnet til en rekke ulike motiver. Matte papirer med eller uten tekstur gir ofte et mer eksklusivt uttrykk og kan ofte egne seg mer til kunstfotografi, eller mer fine art-bilder.

Størrelse og papirtykkelse

Som du sikkert er klar over finnes papir i ulike størrelser og tykkelser. De største printerene tar gjerne papirstørrelser opptil A2. Dette er også den største størrelsen som er enkel å få tak i som ferdige ark. Skal du printe større enn dette må du ha papir på rull. Da angis ofte bredden på rullen i tommer. Eksempelvis 24" som tilsvarer ca 60cm.

 

Tykkelsen på papiret angis i gsm (gram per square meter), eller gram pr kvadratmeter, men hva har papirtykkelsen å si? Generelt er det sånn at høyere gsm gir et tykkere og tyngre papir. Vanlig kopipapir er på 80-100 gms tykkelse. Papirer av høy kvalitet ligger ofte mellom 200-400 gsm. Dette gir ofte et stivere papir, som er mer holdbart og mer ekslusivt. Det er også enklere å håndtere og lettere å sette i ramme. Det er typisk papirtykkelser på 200-300 gsm som er godt egnet til foto og finere trykksaker. En papritykkelse på rundt 200 gsm kan være godt egnet til bilder som skal settes i album, plastlommer og lignende, mens rundt 300 gsm er å foretrekke på store utskrifter og bilder som skal i ramme, da det ofte er en fordel at disse er litt stivere.

Kan alle printere printe på fotopapir?

Svaret på det er "ja", men det betyr ikke nødvendigvis at det gir like gode resulater. Et vanlig spørsmål er om det er mulig å bruke papir fra en annen produsent enn printeren. Kan du bruke Canon papir på en Epson-printer. Ja, det går heldigvis helt fint! Det spiller ingen rolle om printeren heter Canon, HP eller Epson. Printeren tar uansett papir fra alle produsenter, noe som gjør at du har ganske stort utvalg av papir.

Dersom du skal skrive ut bilder selv, kan printeren du har kan avgjøre hvilke papirtyper du bør bruke. De fleste fotopapir av høyere kvalitet er beregnet på blekkskrivere, såkalt ink-jet. Selv om de fleste blekkskrivere kan skrive på de fleste papir, vil du ikke nødvendigvis få fullt utbytte av å bruke et høykvalitetspapir på en billig og enkel skriver. For eksempel vil matte papirtyper gi et bedre resultat om de printes på skrivere med et matt svart blekk. I tillegg er fargestyring et viktig element for å sikre at du får gjengitt riktige farger, men ta det helt med ro. Fargestyring trenger ikke være så vanskelig som det høres ut.

 

 

Fotopapir

Papirer som faller inn under kategorien fotopapir er ofte papirer som er coatet med kunststoff eller resin, såkalt RC papir. Disse minner om klassiske fotopapir og kommer i matt, halvmatt og glossy overflate. Disse papirene er gode allround-papirer som er velegnet til en rekke ulike motiver. De er holdbare og leverer et klassisk fotouttrykk i bildene.

Luster

Luster er et halvmatt fotopapir med RC-belegg, eller tilsvarende, som er godt egnet til en rekke ulike motiver. Dette er et godt allround-alternativ som har en litt ruglete, perleaktiv overflate.

Glossy

Glossy fotopapir er, i likhet med Luster, fotopapir med RC-belegg, eller tilsvarende. Disse papirene har en helt glossy, altså blank, overflate. Det gjør seg spesielt godt til bilder med kraftige farger eller kontraster og gir en ekstra smell i bildene.

Matt

Matte fotopapir er papirer med RC, eller et tilsvarende belegg, med en mattere overflate. Det gir mindre refleksjon i overflaten, og et mer dempet uttrykk med mindre smell i fargene.

Fine art papir

Fineart-papir, kunstpapir eller giclée-papir, er finere papir som ofte har en base av bomull. Dette er ikke én papirtype, men et samlebegrep på en rekke ulike papirtyper. De har likevel noen fellestrekk. Fine art-papir er som regel fiberbaserte papir, og ofte bomullspapir. Disse papirene finnes med ulike overflater, og de kan komme med eller uten tekstur, men veldgi ofte er det matt overflate som forbindes med denne typen papir. De gir et klassisk kunstuttrykk, og minner mer om papir som brukes til klassiske kunstbilder og malerier.

 

På grunn av materialene som brukes har disse papirene ofte en naturlig gultone i basen. Det gir et litt varmere uttrykk i bildene, men de finnes også i blekede varianter som har en helt hvit base. Ofte omtales dette som "natural" og "white" eller "bright". Det ene er ikke nødvendigvis bedre enn det andre. Igjen så er det snakk om to ulike uttrykk, og smak og behag avgjør hva du liker best. Det er verdt å merke seg at printet på slike matte fineart papir ofte er litt mer ømfintlig for riper, skraper og fingermerker enn de tradisjonelle fotopapirene. De bør derfor håndteres litt mer varsomt.

 

Fine art er som sagt en samlebetegnelse for en rekke ulike papirstiler og typer. Det finnes noen andre begreper som kan si noe litt mer spesifikt om hvilken stil papiret har.

 

Fine art Baryta

Baryta refererer til en spesiell coating av bariumsulfat som legges som et belegg over det som ofte er et fiberbasert papir. Denne coatingen bidrar til større skarphet, gradering, detaljgjengivelse, dypere sortnivå og bedre holdbarhet. Dermed er dette et kunstpapir i høy kvalitet som har mange av de samme fordelene, og gir noe av den samme følelsen som tradisjonelt fotopapir.

Canson Aquarelle Rag

Dette er et ekte 100% bomullspapir. Et akvarellpapir som har den unike strukturen og den hvite tonen som krevende kunstnere forventer av et tradisjonelt kunstpapir.  Ved hjelp av den tradisjonelle akvarellbasen, har papiret en overflate med en jevn og naturlig struktur. Papiret overholder de høyeste arkivstandarder og er ekstremt aldersbestandig. Dette er anerkjent som et av de mest prestisjefylte akvarellene papirerene, med en historie som strekker seg over mange århundrer.

Canson Rag Photographique

Rag Photographique er et papir med en glattere overflate. Dette er et hvitt kunst- og fotopapir i 100% bomull. Den eksepsjonelle glatte hvite tonen oppnås under produksjon ved å tilføre naturlige mineraler i prosessen. Papiret er utviklet for å ha lang levetid og passer utmerket til kunst og bilder man setter ekstra pris på. Papiret tilbyr en unik ekstra glatt overflate.

Canson Arches 88 Rag

Dette papiret er laget av 100% bomull og har en ultra-glatt overflatefinish og en myk og smidig følelse å ta på. Papiret har en ren hvit tone som gir god fargepalett, og er helt fri for noe optiske lysemidler (OBA).

Canson Arches BFK Rives

BFK Rives er et 100% bomullspapir som har et perfekt balansert mykt tekstur som får frem detaljene i hvert bilde. Som et resultat av bruk av 100% bomull, og den tidskrevne mold produksjonsprosessen, har papiret en veldig myk og smidig følelse med litt tekstur. Papiret har en ren hvit tone og er helt fri for optiske lysemidler (OBA).

Epson Velvet

Epson Velvet Fine Art har en syrefri base som er 100 % bomullsbasert. Det har en vekt på 260 g/m², og en strålende hvit, fløyelsaktig, overflate. Det gjør dette papiret utmerket til fargebilder. Papiret har høy D-max og tørker øyeblikkelig, noe som gjør det lett å hpndtere.

Epson Fine Art Cotton

Epson Fine Art Cotton er en serie med bomullspapir som kommer med glatt og strukturert overflate, og hvit og naturlig base. Papiret gir mettede fargebilder og dype svarttoner, og har svært gor holdbarhet.

Andre papirtyper

Det finnes selvsagt mange andre papirtyper. Vi rekker ikke innom alle, men vi skal ta med to typer som er mye brukt, men som faller litt utenfor kategoriene over, nemlig lerret og sølvpapir.

Lerret

Lerret, eller canvas, er akkurat det som det høres ut som. Dette er et lerretstoff du kan trykke bilder på. Det ferdige bildet kan selvsat spennes opp på blindramme om du ønsker det. Bilder på lerret er spesielt populært til større forstørrelser som skal henge på vegg uten ramme. Det gir et annet, til dels minimalistisk, uttrykk. Lerretstoffet kan komme med ulike overflatebehandlinger, men det har ofte en ganske grov struktur. Det kan gi et litt røffere uttrykk samtidig som det er en flatterende måte å presentere bilder som kanskje har litt mindre skarphet eller detaljnivå.

Moab Slickrock Metallic Silver

Dette er et svært spennende sølv-metallisk papir som gir en dybde som skaper en nesten natrutro 3D-effekt. På sort/hvitt print gir det dype mørke svartfarger og ultra lyse høylyspunkter. Papiret passer til en rekke ulike motiver som landskap, portretter, plakater og grafisk kunst. Papiret har en bløt overflate og bør printes "one by one" som på FineArt papir.

Se hele utvalget av papir