
Speilrefleks
For de fleste er derimot et speilrefleks det som er mest aktuelt. Disse har som regel god kvalitet og holdbarhet, og gir rom for kreativitet. Hvor brukervennlige de er varierer litt. Nyere kamera fra 90-tallet er gjerne fulle av elektronikk og automatikk, mens kamera fra 70- og 80-tallet er noe mer manuelle i bruk. Det er fra denne tidsepoken du finner de "klassiske speilrefleksene". De aller eldste speilrefleksene kan derimot være litt mindre brukervennlige. Ofte mangler de automatikk og enkelte har ingen eller svært begrenset lysmåling. Fordelen er at de er svært mekaniske og ofte har god byggekvalitet. De fleste speilrefleks bruke 35mm film, men det finnes speilrefleks som bruke både større og mindre film, men disse går ofte under litt andre betegnelser. Hasselblad og Mamiya er eksempler på speilrefleks som bruker 120-film, men disse omtales ofte som mellomformatskamera.

Rangefinder
Rangefinder-kamera fungere litt annerledes enn speilrefleks. Du ser ikke direkte gjennom optikken, men i en søker på siden. Leica M serien er et typisk eksempel på et rangefinder-kamera. Fokuseringen fungerer også litt annerledes på en rangefinder enn en speilrefleks, men rangefinderen har også en svært effektiv måte å fokusere manuelt på.
Fordelen til rangefindere er at de ofte er mindre enn speilrefleks. Særlig de hvor du ikke kan bytte ut optikken. Typisk er rangefindere litt dyrere enn speilrefleks på bruktmarkedet. Bruker som regel 35mm film.

Bokskamera og TLR kamera
Bokskamera som klassiske Kodak Brownie er ofte svært billige, men her gjør du ikke nødvendigvis et kupp. Det varierer mellom ulike modeller, men disse ble laget for å være svært billige kamera. Det betyr at byggekvaliteten ofte er svært dårlig, mekanikken er enkel og de er knotete å bruke. En del bruker en film som ikke lenger er mulig å skaffe, selv om det kan være mulig å jukse til en løsning med 120-film. Her bør du være obs og gjøre litt research i forkant om du ønsker å prøve dette.
TLR, eller twin-lens reflexs, kamera som Rolleiflex er ofte svært dyre kamera som holder høy kvalitet. Disse bruker ofte mer standard 120-film, men i likhet med bokskameraene har de ofte svært begrenset automatikk og lysmåling.

Kompaktkamera
I likhet med digitale kompaktkamera er analoge kompaktkamera laget for å være små. Nyere kompaktkamera har ofte god automatikk og er enkle i bruk, men litt begrensede kreative muligheter og manuelle kontroller. De eldre er ofte svært enkle og har begrenset med automatikk og funksjoner. Enkelte kompaktmodeller er derimot svært populære den dag i dag som for eksempel Olympus Mju. Kompaktkamera bruker ofte 35mm film, men det finnes de som bruker andre filmtyper.
Andre kameratyper
Joda, det finnes en rekke andre kameratyper. Storformatskamera og Instamatic er noen typer. Det blir derimot for omfattende å gå inn på alle typer, men andre kameratyper finnes. De er ofte ikke så praktiske i bruk eller det er ikke lenger mulig å skaffe standard film til dem. Dermed blir dette litt mer omfattende prosjekter å sette seg inn i.