Velg riktig kikkert

Guide

Valg av kikkert

Å velge riktig kikkert kan tilsynelatende virke vanskelig, men det trenger ikke være det. Vi skal gi deg et kjapt overblikk over hva du bør se etter, og hva som skiller de ulike kikkertene fra hverandre. Forhåpentligvis vil du da kunne finne kikkerten som passer perfekt til ditt bruk!

 

Det finnes en rekke ulike kikkerttyper; båtkikkert, nattkikkert, spottingscopes, osv. Slike spesialkikkerter er ofte utformet for å møte spesielle behov. For eksempel vil en båtkikkert være konstruert for et tilpasset behov på båt, og den er gjerne vanntett og leveres med flytereim og liknende utstyr. De fleste hobbyister kommer derimot langt med en god allround-kikkert, da den grunnleggende teknikken er lik uavhengig av kikkerttype.

Tips!

Ikke alle vet hvordan de faktisk skal bruke en kikkert. De fleste finner fort ut hva som er riktig vei å se gjennom kikkerten, men ikke alle vet hvordan du stiller den inn riktig og tilpasser den til ditt syn.

 

  • De fleste kikkerter har øyemuslinger du kan vri på slik at de trekkes litt ut. Dette sikrer deg riktig avstand til glasset. Unntaket er hvis du bruker briller og skal se i kikkerten. Da kan du med fordel skru disse ned.
  • Tilpass øyeavstanden. Dette gjøres som regel ved hjelp av et ledd midt på kikkerten.
  • Still fokus ved å vri på fokushjulet. Dette sitter som regel et stort hjul midten av kikkerten.
  • Deretter lukker du venstre øyet og finjusterer fokus på hjulet ved høyre øye.
  • Når kikkerten er rikrig innstilt er det bare å bruke fokushjulet i midten for å stille fokus.

Hva betyr tallene?

En kikkert med betegnelsen 8x42 sier vi ofte at kikkerten ”forstørrer” 8x. Det vil si, den forstørrer ikke objektet 8x, men man kommer 8 ganger nærmere objektet. Et motiv på 800 meters avstand vil gjennom kikkerten altså se ut som det er på 100 meter. Forstørrelse på mellom 7 og 10 er det vanligste på håndholdte kikkerter. Kikkerter med mer forstørrelse enn dette blir ofte vanskelige å holde stabilt. De har derfor ofte en stabilisator innebygd for å hjelpe brukeren i å få et stødig bilde. Behøver du veldig mye forstørrelse er nok et spottingscope det du trenger.

 

Hvor mye forstørrelse du trenger avhenger altså av bruk og personlig preferanse; hvor lang avstand befinner motivet seg på, og hvor nærme ønsker du å komme det?

 

En standard båtkikkert har ofte 7 ganger forstørrelse, mens for en allroundkikkert  er ofte 8 eller 10 ganger de mest populære.

 

Fortsetter vi å se på del to av 8x42 betegnelsen så vil 42 være tallet for diameteren på objektivets diameter.  Dette tallet blir ofte betegnet som lysstyrken til kikkerten, men dette er en sannhet med modifikasjoner. Generelt kan man si at større tall gir større lysstyrke, men dette avhenger av forstørrelsesgrad, kvaliteten på glassene og coating.

 

En kikkertserie, slik som Breitler Phantom nedenfor, kan dermed bestå av en rekke kikkerter med ulik forstørrelse og lysåpning.

Prisme

Det finnes to typer kikkerter: porroprisme-, og takprismekikkerter.

 

Porroprismekikkerten er den ”klassiske” kikkerttypen konstruert med to rettvinklede prismer. Det finnes ulike kvaliteter av Porroprismer. ”BaK-4” er ansett som den typen av høyest kvalitet og som gir best lysgjennomgang. Porroprismer gir svært godt tredimensjonalt syn med god dybdeskarphet.

 

Nedenfor er eksempler på klassiske kikkerter med porroprisme.

Takprismekikkerter er basert på en nyere og mer moderne konstruksjon som gir slankere, lettere og mer kompakte kikkerter. Disse kikkertene har en lineær lysgjennomgang som gir optimal lysstyrke. Den spesielle og mer avanserte konstruksjonen er årsaken til at takprismekikkerter som regel er dyrere enn porroprismekikkerter.

 

Nedenfor er eksempler på to kikkertserier som benytter seg av en konstruksjon med takprisme.

Coating og optisk kvalitet

Ser du forkortelser som ED, FMC og lignende handler det ofte om kikkertens coating og optikse kvalitet. Coating viser til overflatebehandlingen av glasselementene i kikkerten. Ulike overflatebehandliger kan gi økt holdbarhet på frontglass, mindre interne refleksjoner og optisk avvik, økt kontrast og lysgjennomgang. 

 

Den optiske kvaliteten til en kikkert påvirker skarpheten, hvorvidt bildet er skarpt helt ut i kantene, fargebrytning og kontraster. Ulike optiske elementer kan også forbedre kvaliteten. ED-glass er for eksempel mye brukt. Det er betyr at det er brukt glasselementer med et mer avansert konstruksjon som gir økt skarphet og kontrast.

Synsfelt

Ofte opplyses det også om synsfelt ved 1000 meter. Dette er et tall som sier noe om hvor vidvinklet kikkerten er. Altså hvor bredt synsfelt har den. Noen ganger vil et bredt synsfelt være ønsket, andre ganger kan det være uønsket.

Byggekonstruksjon og ergonomi

Ofte vil byggekonstruksjon og ergonomi være med på å trekke prisen på en kikkert opp. Bytter man ut deler av plastikk til fordel for metall vil det gi en økt holdbarhet og kikkerten tåler mer, men prisen vil også bli høyere. En dyrere kikkert er gjerne fylt med Nitrogen slik at det ikke skapes dugg og kondens inni kikkerten. Byggekvalitet går også på kvalitetssikring, det å sikre at det ikke er feil på kikkerten, og kvaliteten til de mekaniske delene. Et tungt og tregt eller altfor lett fokushjul eller deler som faller av kan fort bli et irritasjonsmoment for brukeren.

 

Ergonomi, hvor godt kikkerten ligger i hånden, størrelse og balanse er også viktige moment. Dette er individuelt fra bruker til bruker og en kikkert som er god for noen er kanskje for stor eller for liten for andre. Grep av gummi gir ofte et bedre grep og et ergonomisk utformet grep gjør kikkerten bedre å holde og det er lettere å holde kikkerten stabil.

Tips til valg av kikkert

Hvilken kikkert som er rett for deg avhenger av flere ting. Tenk gjennom hvilke situasjoner du ønsker å bruke den og prøv å finne kikkerten som passer til dette. Behovene vil variere veldig, men her er et par ting du kan tenke gjennom som kan være til hjelp når du skal velge kikkert.

 

  • Størrelse og vekt. Skal du bære kikkerten med deg eller skal den bare stå på en fast plass.
  • Hvor mye forstørrelse ønsker du?
  • Er lysstyrke viktig? Skal du bruke kikkerten i skumringen vil en kikkert med god lysstyrke være en fordel.
  • Ergonomi, byggekvalitet og optisk kvalitet. Hvor viktig er disse elementene for deg? Faktisk vil et steg opp i prisklasse ofte gi deg en bedre kikkert.
  • Pris

Vedlikehold

En kikkert er relativt vedlikeholdsfri. Det viktigste er å passe på glassene. Disse rengjøres lett ved hjelp av en linseklut eller rensemiddel beregnet på optikk.

Ulike kikkerttyper

Det finnes som sagt en rekke ulike kikkerttyper. Her tar vi deg gjennom de vanligste typene og forklarer litt forskjeller mellom dem.

 

Allroundkikkert

Det vi kaller allroundkikkert, eller fritidskikkert, er er kikkerter som er velegnet til bruk på tur, på hytta, på jakt eller på reise. Disse kikkertene blir forholdsvis kompakte og lette å ta med seg, samtidig som de ligger godt i hånden. De kommer i ulike størrelser fra kompakte 8x25 kikkerter til større 12x50 kikkerter, og finnes i alle kvaliteter og priser. Det som skiller dem er ofte optisk kvalitet, og lysstyrke.

Båtkikkert

Båtkikkerter er kikkerter som er beregnet å bruke på sjøen. De er vanntette, og har ofte god lysstyrke. En standard båtkikkert har 7 ganger forstørrelse, og 7x50 eller 7x30 de vanligste variantene. De fleste finnes også med og uten kompass.

Kikkert med stabilisator

Stabiliserte kikkerter har en innebygget stabilisator. Det gjør at du får et stødigere bilde, og det gjør det også mulig å legge mer forstørrelse inn i kikkerten. Stabilisatoren krever batteri og den kan som regel skrus av og på. Disse kikkertene blir ofte bittelitt større enn en kikkert uten stabilisator, men her er det store individuelle forskjeller.

Spottingscope

Spotting scope er enøyde kikkerter. Disse er ikke beregnet å holde i hånden, men må stå på stativ. Fordelen er at du får et stødig bilde, og de gir ofte mye mer forstørrelse enn en tradisjoenll håndholdt kikkert. Perfekt for en kikkert som skal stå noenlunde på samme sted og se over store avstander.

Utsiktskikkert for stativmontering / Gigantkikkert

Store utsiktskikkerter for stativmontering er en essensiell del av utstyret for både profesjonelle naturfotografer, fuglekikkere og friluftsentusiaster som ønsker å utforske fjernere horisonter med presisjon og klarhet. Disse utsiktskikkertene er spesialdesignet for å gi imponerende forstørrelse og detaljgjengivelse uten den vanlige ustabiliteten som kan oppstå når man holder en normal håndkikkert uten innebygd stabilisering.