SE JULEKUPP [FRI FRAKT OVER 3000*]

Objektivadaptere - Fordeler og ulemper

Objektivadaptere er smarte saker som lar deg bruke objektiver med andre fatninger på kamera. For eksempel kan Nikon-optikk brukes på et Fujifilm-kamera. Kanskje har du byttet system og vil bruke de gamle objektivene dine, eller kanskje du har funnet noen eldre klassiske objektiver på loftet?


Mulighetene er der, men det finnes også et par fallgruver. Derfor har vi samlet alt du trenger å vite for å komme i gang med objektivadaptere!

Hvorfor adaptere?

Hver produsent har sine egne fatninger. Derfor kan du ikke bruke Nikon-optikk på et Canon-kamera og vice versa. Det passer ikke sammen. I tillegg har gjerne én produsent flere fatninger. De aller fleste produsentene har i dag gått over til nye fatninger på sine speilløse modeller. Derfor kan en objektivadapter være smart for å kunne bruke optikk beregnet på speilrefleks på nye speilløse kamera.


I dette tilfellet vil det å kjøpe en adapter  være mye billigere enn å bytte ut alle objektivene dine. Derfor kan det være en fornuftig og økonomisk løsning for å komme i gang.
Andre bruker adaptere for å kunne bruke klassiske vintage optikk. Eldre optikk fra Nikon, Canon, Minolta, Pentax osv. er ofte ettertraktet fordi de har en viss "look" eller gjengir bilder på en spesiell måte. Andre bruker dem av ren nostalgi eller av fascinasjon ved å jobbe med manuell fokus og gammel optikk.


Fordelen i dag er at de nye speilløse kameraene er godt egnet til å bruke eldre optikk. Ikke bare gir funksjoner som fokuspeaking og fokushjelp det enklere å bruke manuell fokus, men du kan ofte bruke enkle og billige adaptere uten at du mister bildekvalitet.

Fordeler og ulemper

Å bruke adaptere har sine fordeler. Det lar deg utnytte objektivene du har, utnytte eldre optikk og gir nye kreative muligheter.


Derimot har de også noen ulemper. En del adaptere er uten elektronikk. De "snakker" altså ikke med objektivet. På eldre manuell optikk er dette ikke et problem, men på nyere optikk kan det gjøre at du mister autofokus, stabilisator og blenderkontroll.


Derfor er det ikke alltid det er like fornuftig å bruke adaptere. Det er ikke alltid du kan forvente at å bruke en adapter gir samme funksjonalitet som det å bruke objektivet på kamera det er laget for. Enkelte ganger kan du også miste fokus på uendelig.

Hvilke adaptere fins?

Det finnes drøssevis med adaptere! Oppsummert og for å gi et enkelt overblikk kan de derimot deles inn i 3 kategorier. "Dumme" adaptere, adaptere med korreksjon og adaptere med optikk.

"Dumme" adaptere

"Dumme" adaptere er de billigste adapterne. De er "dumme" i den forstand at de ikke overfører signaler mellom kamera og objektiv. De har ingen elektronikk eller optisk korreksjon. Det er en ren mekanisk overgang som lar deg sette et objektiv på et kamera.

 

Disse adapterene er perfekt for eldre optikk! Gammel manuell optikk har gjerne manuell blender og manuell fokus. Dermed mister du ingen funksjonalitet. Siden de er uten optisk korreksjon beholder du også full optisk bildekvalitet.

 

Objektivadapterne fra K&F Concept er konstruert i solid metall og tilpasset en rekke ulike kamera og objektiver. Det lar deg benytte eldre optikk på nye speilløse kamera og utnytte særegenheter og kvalitet i objektivene optimalt.
Fra 349,-
100+

Adapterene fra K&F er typisk "dumme" adaptere. De er uten elektronikk og optikk, men fordelen er at de er svært prisgunstige, og gir deg full bildekvalitet. De er derfor godt egnet til bruk med eldre manuell optikk, eller til video hvor du ikke er avhengig av autofokus o.l.

Adaptere med optikk

Dette er adaptere med innebygget optisk glass. Optikken i adapteren er ment for å enten:

  • Korrigere fokus. Dersom avstanden til sensoren er lengre enn optikken er designet for vil du miste fokus på uendelig. Dette kan korrigeres med optikk i adapteren
  • Korrigere bildevinkel. Dersom optikken er beregnet på fullformat, men brukes på APS-C kamera, kan optikk i adapteren korrigere utsnittet og gi deg full utnyttelse av optikken.
  • "Speedbooster"-funksjon. Dette er ofte en kombinasjon av at bildevinkel korrigeres, men gir også økt lysgjennomgang slik at optikken i praksis blir mer lyssterk. Spesielt når fullformatsoptikk brukes på mindre sensorer.

Adaptere med optikk er som regel mye dyrere enn de "dumme" adapterne. Fordelen er at du kan utnytte optikken til det fulle, og kanskje vel så det hvis det er en "speedbooster", men ulempen er at siden det er snakk om en optisk korreksjon risikerer du at bildekvaliteten blir påvirket.

Adaptere med elektronikk

Adaptere med elektronikk kan kombineres med optisk korreksjon, men de kan også komme uten optisk korreksjon. Elektronikken i adapteren gjør det mulig å beholde autofokus, stabilisering og blenderkontroll. De fleste av produsentenes originale adaptere er av denne typen. Nikon og Canon sine adaptere fra speilrefleksoptikk til speilløse kamera er typisk slike. De gir deg full funksjonalitet, og full bildekvalitet på original optikk. Det finnes også tredjeparsprodusenter som har produsert gode adaptere. Sigma sin MC-11 adapter fra Canon-optikk til Sony-kamera er et eksempel på en god adapter med elektronikk.

 

Fordelene med denne typen adaptere er åpenbar. Ulempen er derimot at de er ganske dyre, og du risikerer at autofokushastighet og stabilisator ikke er like effektiv som du vil oppleve på det originale kamera.

 

Control Ring Mount Adapter EF-EOS R Control Ring Mount Adapter EF-EOS R gjør samme jobben som Mount Adapter EF-EOS R, men den har i tillegg en "Lens Control Ring". Denne ringen er konfigurerbar og lett å bruke uten å ta kameraet bort fra øyet, slik at du kan få rask manuell kontroll over instillinger du ellers ville brukt menyen for å nå. Ringen kan programmeres via kameraets meny til å justere instillinger som blender, lukkertid, ISO følsomhet og eksponeringskompensasjon. ...
2 335,-
Drop-In Filter Mount Adapter EF-EOS R-objektivadapteren har samme funksjonalitet som Mount Adapter EF-EOS R, i tillegg til mulighet for bruk av drop-in-filtre. Dermed er det ikke nødvendig å bruke filtre på fremsiden av et objektiv, noe som er spesielt nyttig for vidvinkelobjektiver med et bredt fremre objektivelement. Adapteren er tilgjengelig med variabelt ND-filter (V-ND) eller et sirkulært polariseringsfilter (C-PL). Et klart filter (CL) er også tilgjengelig for fotografering uten ...
3 289,-
Drop-In Filter Mount Adapter EF-EOS R-objektivadapteren har samme funksjonalitet som Mount Adapter EF-EOS R, i tillegg til mulighet for bruk av drop-in-filtre. Dermed er det ikke nødvendig å bruke filtre på fremsiden av et objektiv, noe som er spesielt nyttig for vidvinkelobjektiver med et bredt fremre objektivelement. Adapteren er tilgjengelig med variabelt ND-filter (V-ND) eller et sirkulært polariseringsfilter (C-PL). Et klart filter (CL) er også tilgjengelig for fotografering uten ...
4 521,-
3
Den kompakte tilkoblingen til EOS-objektiver Du kan feste alle objektiver fra Canons store utvalg med EF- og EF-S-objektiver til EOS M – også spesialistobjektiver som makro og Fish Eye – med denne lille, lette EF-M-fatningsadapteren. Fordeler • Liten, lett EF-M-fatningsadapter for EOS M • Kompatibel med hele utvalget • Stativfeste som kan fjernes
1 394,-
1
Mount Adapter EF-EOS R Standard adapteren for å bruke EF-S og EF objektiver på EOS R kameraer sømløst. Fotografer som allerede har EF-S eller EF objektiver kan trygt investere i EOS R systemet og vite at eksisterende optikk kommer til å fungere som forventet.
1 432,-
Fujifilm H Mount Adapter G Utvid mulighetene! Fujifilm H Mount Adapter G lar deg bruke Super EBC Fujinon HC optikk samt én telekonverter for GX645AF på det nye GFX-systemt. Selv om du er begrenset til å kun bruke manuell fokus støtter adapteren elektronisk overføring av blenderinnstillinger og den støtter også å bruke objektivenes innebygde lukker. Ved å bruke objektivenes lukker kan du få blitssync på opptil 1/800. Manuell fokus Elektronisk blenderoverføring Støtter objektivenes...
7 499,-
Bruk Sigma-objektiver på ditt Sony E-kamera - uten kompromisser Denne konverteren gjør det mulig å bruke Sigmas objektiver på kamera med Sony E-mount, med full støtte for Sonys avanserte AF-funksjoner. Siden MC-11 er kompatibel med både Eye-AF og Lock-on-AF, og gir full følgefokus med fasedeteksjon ved video åpner den opp en ny verden av profesjonelle objektiver for Sony-brukere. Du kan for eksempel bruke Sigmas fantastiske Art-serie på din A7R II uten å miste noen av kameraets...
2 890,-
2
Bruk Canon EF-fatning på L-Mount LED-indikator Stativfeste Lagrer EXIF-data fra objektivet
2 890,-
2

Er adaptere fornuftig?

Adaptere kan være spennende, gøy, kreativt og kostnadseffektivt, men du må kjenne begrensningene. Å kjøpe en adapter med elektronikk for å bruke på ett objektiv kan være en dyr affære. Å kjøpe en billig adapter uten å kjenne til begrensningene kan gi deg en skuffelse.

 

Adaptere kan derimot gi nytt liv til gammel optikk. Å bruke adaptere med vintage objektiver kan absolutt anbefales. Da kommer du unna med en billig "dum" adapter. Til video, hvor du ikke nødvendigvis er avhengig av at autofokus o.l. støttes, kan også "dumme" adaptere være et godt alternativ for å utnytte optikk du ellers bruker til foto på et kamera eller system du i hovedsak bruker til video.

 

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.