Skjermkalibrering - Hvorfor og hvordan

Har du noen gang opplevd at du har redigert et bilde, eller en video, og når du ser det på en annen skjerm så ser fargene helt annerledes ut? Eller at du printer et bilde, og det er for mørkt i forhold til slik det ser ut på skjermen?

 

Da er du ikke alene! Dette er faktisk noe vi får spørsmål om ganske ofte, og det første vi spør om er; har du kalibrert skjermen? Som regel er svaret "eh... nei". Å kalibrere skjermen er et "must" for deg som driver med foto, video eller grafikk. Det høres kanskje komplisert ut, men ta det med ro, det er faktisk kjempeenkelt!

Hvorfor kalibrere skjermen?

Alle skjermer er forskjellige. For å  sikre at skjermen din gjengir farger så korrekt og nøytralt som mulig er det viktig å kalibrere den. Mange tror at siden skjemen er helt ny, eller siden det er en dyr skjerm av god kvalitet, så trenger den ikke kalibreres, men det stemmer ikke! Over tid vil alle skjermer endre litt karakteristikk, derfor må skjermer kalibreres jevnlig for å sikre at fargene alltid gjengis så riktig som mulig. De aller dyreste skjermene kommer faktisk med innebygget kalibreringsverktøy, nettopp fordi at selv de aller beste skjermene må kalibreres.


Bare så det er sagt med en gang; Å kalibrere skjermen betyr heller ikke at bildet vil se likt ut på alle skjermer. Ettersom de færreste har kalibrert skjermen sin, så vil du fremdeles oppleve at bildet ditt ser ulikt ut på ulike skjermer. Forskjellen er at en kalibrert skjerm er "nøytral", og gjengir bildene riktig. Det betyr at utgangspunktet er best mulig.


Så hva er da poenget? Jo, poenget er at hvis du redigerer på en kalibrert skjerm kan du stole på det du ser. Du vet at fargene er riktige, og det gir en jevnt over bedre gjengivelse på alle skjermer. En enda større forskjell er det når det kommer til print. Her er det fort gjort at bildene vil se helt feil ut om ikke skjermen er kalibrert til å gjengi bilder beregnet til printing.

Hvordan kalibrere skjermen?

Det finnes innebygde funksjoner for å kalibrere skjermen manuelt i både Windows og Mac OS. Disse kan funke til en grov kalibrering, men de er delvis manuelle, og avhenger av øyet som ser.

 

For en mer presis og nøytral kalibrering anbefales en skjermkalibrator. Dette er en liten dings som festes over skjermen, og som måler fargene på skjermen, og utarbeider en skjermprofil automatisk. Disse kommer med en egen, brukervennlig, programvare som tar deg gjennom kalibreringsprosessen steg for steg.  Stort sett gjør den alt helt automatisk, og endrer innstillingen på PCen i tillegg. Ikke bare er det enklere, men det er også mer presist enn å gjøre det manuelt. I tillegg vil programvaren gi beskjed, og minne deg på, når det er på tide å kalibrere skjermen på nytt.

Kalibrering for ulike formål

Ulike formål kan kreve litt ulike skjerminnstillinger. Typisk redigerer du gjerne bilder til bruk digitalt, eller bilder som skal printes. Dette er det en stor forskjell på. Papiret er ikke bakbelyst slik som skjermen, noe som gjør at redigering ved feil innstillinger ofte gir for mørke bilder.


Programvaren til skjermkalibratoren lar deg kalibrere for ulike formål, og oppretter da flere skjermprofiler som du enkelt kan bytte mellom, alt etter formålet med redigeringen.


Et typisk oppsett for redigering av bilder som skal vises digitalt vil være:

  • Brightness: 100% / 120cd/m2
  • Fargetemperatur: 6500k
  • Gamma: 2.2

Et typisk oppsett for bilder som skal printes vil derimot være:

  • Brightness: 80% / 80cd/m2
  • Fargetemperatur: 5000k
  • Gamma: 2.2

Dette betyr at skjermen blir mørkere og gulere, men det betyr at inntrykket du får av bildet du er mye nærmere slik det vil se ut når det skrives ut på f.eks. fotopapir.

 

Hva er forskjellen på skjermkalibratorene?

Skjermkalibratorer finnes i en rekke former, fasonger og prisklasser. Hva er egentlig forskjellen?


For de fleste, som kun skal kalibrere en skjerm, vil de enkleste skjermkalibratorene gjøre susen. De er praktiske og enkle i bruk, og resultatet blir bra. Dersom du har behov for å gjøre flere innstillinger, ha større kontroll eller kalibrere projektorer eller andre skjermtyper kan det hende du må opp på en dyrere, og mer avansert kalibrator.


De dyreste kalibratorene gir deg enda mer avanserte funksjoner, innstillinger og bruksområder. Mange av de dyreste er det som betegnes som spectrofotometer. Disse er litt spesielle i det at de ikke bare måler lys som kommer inn til kalibratoren, men de sender også ut et eget lys, og måler hva som kommer i retur. Det betyr at de kan brukes til å kalibrere papir, og lage egne profiler tilpasset akkurat den kombinasjon av printer og papir du bruker. Da kan du sikre deg enda mer korrekt fargegjengivelse når du printer bilder på din egen printer.

Kalibrering

Softproofing

Fargerom og fargeprofiler

Klargjør for print/web